※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-已經第四次購買La Famille的戚風蛋糕了,但今次係第一次分享。不過最喜歡都係大坑分店有得堂食,仲記得個時周末特登過去食,坐在店外的一張小圓枱細味戚風蛋糕寧舍悠閒寫意。可惜此情不在,大坑店已結業,隨之而來係在各大商場插旗,隨時隨地想食戚風蛋糕都方便很多!今次去左朗豪坊地下分店,整層的店鋪大部份都係賣糖果、朱古力和蛋糕甜品,身為甜品控如我真係覺得成層樓都好邪惡!La Famille店靠近地鐵站出口,一出就見到,店子只是一個小鋪位,只做外賣不設堂食。蛋糕櫃內放了滿滿的迷你戚風蛋糕,色彩繽紛,口味眾多,周不時會推出新口味迎合不同客人喜好。每件蛋糕都用左玻璃罩蓋著,感覺衛生之餘,賣相也增添了幾分高貴。除左主打迷你戚風蛋糕,仲有售賣原個戚風蛋糕,外觀同樣精緻,價錢因不同磅數而定。la famille時不時都會推出新口味,今次推出左四款新口味,包括「椰子芒果」、「意式咖啡」、「蘋果京都焙茶」和「香橙朱古力碎」,小妹對後兩款都頗有興趣,感覺都是好食的配搭。外賣的話會有簡潔白色的紙盒和紙袋包裝。香橙朱古力碎 $60賣相

外賣的話會有簡潔白色的紙盒和紙袋包裝。
香橙朱古力碎

香橙朱古力碎 $60
賣相較鮮艷的係香橙朱古力碎,面頭放左橘子片(柑)片和士多啤梨做裝飾,一旁圓形的係不過甜又濃郁的朱古力醬。呢款比較特別既係香橙味既戚風蛋糕當中混入左朱古力食,口感同味道都豐富左。

他們的戚風蛋糕的一向都做到蓬鬆軟屬質感見稱,搭配面頭至中間的輕盈忌廉同食都不會溜,小妹很喜歡。
蘋果京都焙茶

蘋果京都焙茶 $60
焙茶這款面頭以忌廉吱花圍邊,中間的啫哩應該係蘋果味啫哩?(不太食得出)整個就係焙茶威風蛋糕和忌廉的配搭,蛋糕有清幽茶香,味道較為單一,但都不差的。
香橙朱古力碎