2018-09-18 1312 瀏覽
近排瘋狂去食拉麵,難得嘅中同聚會都俾我說服左去食拉麵。舊同學係有呢種情誼。荃灣係由細玩到大嘅地方,知道有一間拉麵店引入左日本嘅自動賣票機,就同班同學一齊黎打鋪機。主打係四款唔同口味嘅拉麵:魚介/辛辣/黑蒜油/櫻花蝦。本來四個人各一碗啱啱好,但錯估左大家嘅口味,只揀左櫻蝦及辛辣味。可惜係追加配料時只有’’替玉’’即係加麵可揀,唔係就可以將碗拉麵DIY得更豐富了。反而飲品就有更多選擇,全部由日本進口有啲更係連日貨店都少見嘅口味。汽水配拉麵,即刻諗返起係東京旅行嘅感受。大家不約而同都揀左啲清爽口味嘅果汁汽水。揀左支信州林檎50%-蘋果汽水,入口冰凍酸甜,用黎配油膩感重嘅拉麵就正好合適。櫻花蝦拉麵。大量灑係面嘅櫻花蝦除左令拉麵香氣提升之外,攪拌落湯底更添味道及口感。麵底揀左曲麵,食落偏硬身爽口,加上掛湯效果一流邊食可以邊吸收濃郁湯底味道。唔錯。溏心蛋接近七成熟,所以流心之餘仲有啲綿滑口感,亦幾有蛋香味。叉燒好大塊,肥瘦相間得宜所以咬落去好好食。叉燒油脂經過火槍炙燒後逼晒出黎,除左香口仲有啲筋肉嘅咬勁。試左啖朋友嘅辛辣湯底,味道又唔算咁辣。反而辣椒香味好出尤其有微微花椒嘅香味,感覺湯底都混合左不
近排瘋狂去食拉麵,難得嘅中同聚會都俾我說服左去食拉麵。
櫻花蝦拉麵
大家不約而同都揀左啲清爽口味嘅果汁汽水。
信州蘋果汽水
櫻花蝦拉麵。
辛味拉麵
試左啖朋友嘅辛辣湯底,味道又唔算咁辣。反而辣椒香味好出尤其有微微花椒嘅香味,感覺湯底都混合左不少香料,唔錯。
加麵
食完本身碗拉麵先會即時灼燙再送上加麵嘅麵餅,聽店員講係為左防止拉麵浸得太耐,要保持麵條嘅爽彈口感先有咁嘅做法。咁貼心嘅做法唔係咁多麵店肯做架。
邊食邊望住幾位對拉麵咁有熱誠嘅小伙子埋首製麵,真係感覺好熱血並回億起早前睇過嘅日劇"愛吃拉麵的小泉同學"。能夠引起共鳴嘅食物,就係美食!
2018-09-13
櫻花蝦拉麵