2024-02-03 100 瀏覽
話你知啦,今日去咗間元朗嘅餐廳食個「正」。入到去嘅頭先噏,裝潢夠晒味,一個巨型魚燈籠拉飛晒目,坐落嘅卡位亦都幾私隱,唔洗擔心側枱聽到我哋八卦👂。食得開火鍋嘅朋友,應該會鍾意呢度嘅鰂魚鍋。魚鍋送上嚟嗰刻,個湯底滾滾白花花嘅,入鼻香氣已經令人滋润晒! 靚魚添上香蔥、薑絲,咁樣一煮,鮮甜得滯,飲一啖湯,真係暖笠笠啲心頭肉。當然唔止魚,又點可以唔試下肉? 嗰塊安格斯牛肉食落去軟滑得嚟帶有淡淡嘅甘香,係真正嘅嫩滑啊!👌 淺嚐幾片之後,每一啖都令我驚喜連連,即刻醒神!蝦卷同墨魚丸都係雪白啫喱啫喱,有份量得嚟仲有咬口。至於嗰個紅糖冰粉,滑溜溜嘅口感喺閉上眼咁食,就有種謂咗身喺古早巷仔嗰陣嘅錯覺。飲食康樂嘅朋友,我啲美食旅程你地應該跟住嘗下呢家餐廳嘅四川金牌,記得帶住你嗰養得出海嘅胃呀! 🌶️ 고장