2016-01-22 1432 瀏覽
身為將軍澳之友的我就最愛係自己地頭搵食,今晚就同左媽咪去POP CORN食飯,行行吓見到呢間新開既餐廳,於是就入左去試吓 原來呢間係食新加坡既福建菜,環境都幾舒服 見到個餐牌上面都有好多野想食想試,於是就貪心少少叫左幾樣試試 先黎有呢個極品椒鹽豬手!個皮係非常脆,但又唔會令人有好油既感覺,加埋D椒鹽既味道真係好惹味,咬埋去之後我以為全部都係肥膏,點知原來係全都係骨膠原,超正!口感外脆內軟,很是好味~媽咪就點左個冰鎮南日鮑魚,咬落好爽口彈牙,同時又好鮮甜,確係做得幾好!呢條用鍋上既黃花魚,一打開蓋已經聞到好看既味道,魚肉很嫩滑,不過魚骨比較多,湯汁就很鮮味~黑胡椒蟹既味道好濃郁,同埋都真係幾辣,不過我鐘意食辣,所以都頂得順,佢呢個汁會令我想一食再食既感覺,蟹肉仲好爽口彈牙,好味道呀~~~呢個辣椒蟹係用左秘制既醬汁黎整,佢呢個無黑胡椒蟹咁辣,但亦都非常惹味,蟹肉都係好爽口彈牙,加埋用跟上既饅頭沾上醬汁一齊食就更正!之後我仲叫左杯紅毛榴槤汁,初時我以為係榴槤汁黎,原來又唔係喎,飲落去酸酸甜甜,味道似係山竹, 幾開胃,味道仲好濃郁,唔似有加糖水或水,做得都唔錯!食到幾飽都好,甜品都係必

原來呢間係食新加坡既福建菜,環境都幾舒服

極品椒鹽豬手
冰鎮南日鮑魚
百秒黃花魚
黑胡椒蟹
辣椒螃蟹
紅毛榴槤汁
炸榴槤
食到幾飽都好,甜品都係必須的!!!! 呢個炸榴槤入面係原個榴槤肉,好濃好香既榴槤味,但入面好似仲有D雪咁,食到一半硬硬地,口感極具層次,都真係幾有特色~

呢一餐食到好飽,餐廳樣樣食物都整得好精緻,味道亦都唔錯,滿意滿意!!

2015-11-23
極品椒鹽豬手