2022-08-06 135 瀏覽
偶然經過既拉麵小店,以往對拉麵既印象都係濃濃豬骨同魚介味,但呢間小店主打既係雞白湯,所以就嚟試下啦!坐低就有一壺冰水俾你飲,係炎炎夏日真係有如甘露,餐廳入面有好多唔同既動漫周邊,就上映既Eva、早排好Hit既鬼滅之刃同埋龍珠都有,Fans們見到一定開心死講返野食先,主餐主打雞白湯,所以嗌左佢既鹽雞白湯沾麵同埋一份雞肉丸子試下⋙鹽雞白湯沾麵|麵身有咬口,食有淡淡既麥味,掛湯力中等,麵量偏多,細食既可以要叫少麵啦!雞味適中清清地食落好舒服,最鍾意佢有少少洋蔥係入面帶到d清爽同辛口既感覺,食到尾都唔會覺得好漏。雞叉燒嫩滑得嚟好香黑椒味。流心蛋煮得啱啱好,蛋味夠,調味入哂落隻蛋到但又唔會過咸。加湯後雞味不減反增,完食!⋙雞肉丸子|火喉啱啱好燒到外面微焦,醬汁略甜但丸身既雞味好香同唔乾身,非常唔錯!總括而言,小店環境乾淨企理,侍應們禮貌亦都好好,相比起個別拉麵店個種隆重高檔既氣氛,我認為天浮橋俾我既感覺更接近日本既拉麵舖,食落更輕鬆自在。野食有誠意,份量亦好足,足到我本來想叫個蕨餅但飽得滯都係算~~如果想食雞白湯拉麵既話係一個好唔錯既選擇!
坐低就有一壺冰水俾你飲,係炎炎夏日真係有如甘露,

⋙鹽雞白湯沾麵|
雞叉燒嫩滑得嚟好香黑椒味。
流心蛋煮得啱啱好,蛋味夠,調味入哂落隻蛋到但又唔會過咸。
加湯後雞味不減反增,完食!

⋙雞肉丸子|

如果想食雞白湯拉麵既話係一個好唔錯既選擇!
鹽雞白湯沾麵
雞肉丸子