2016-05-29 1070 瀏覽
九重鮮呢個名字其實一D都唔陌生, 因為真係有太多太多朋友食過同推介比我, 而呢類無水蒸海鮮塔其實都已經係香港興左一段時間了, 我都食過坊間其他類似食店, 但當你試過九重鮮後, 你必定一試愛上, 必無他選~~ 近門口位置擺放了傳統既韓服, 可以比等入坐既客人來個韓妹造型玩下, 披上韓服後, 你可到暫時未開放既VIP 房內影相, 房內擺放了很多具韓式既擺設, 走進房內仿如置身在韓國傳統食店似的~~ 食店頗大, 估計可容納約八十人!!食店探用木製枱凳, 以一字排開, 格局整齊又簡單, 位與位之間又不算擠逼~~ 食店全探用韓式既餐具, 每人還提供一個夾給你用來夾海鮮的, 一人一隻唔洗爭~~ 餐牌內還有溫馨提示, 包括教你每層要太約蒸幾耐, 食法, 同點樣好好運用醬油等...感覺好窩心呀~~ 九層海鮮塔主要分為三款以供食客選擇, 分別有釜山塔(HK$328/位), 首爾塔(HK$398/位)同濟洲塔(HK$568/位), 三者分別只是用上不同海鮮, 我地選擇了中價既首爾塔, 如果還是覺得不夠食, 可以加錢加配更多海鮮~~ 先黎個韓式餐前小食...泡菜: 呢度既泡菜經食
韓式前菜
先黎個韓式餐前小食...

泡菜: 呢度既泡菜經食店調較過味道, 所以特別啱香港人口味的, 不會太辣太酸, 非常惹味
芝麻白菜及菠菜: 淡淡麻油香, 即時令菜變得更有鮮味
醃製蘿蔔絲: 韓國餐前小食一定會食到醃製品的, 每個韓國既亞豬媽都會在家中醃製各種不同既餐前小食, 食過呢D酸酸甜甜既醃製品, 係特別開胃的~~

人蔘雞湯粥底
我地揀左人蔘雞湯粥底, 店員將雞 、人蔘 、蜆、年糕、米同水加入最底層既鍋中~~
再放上其他八層海鮮塔, 感覺幾壯觀ga~~
塔頂有支用來測量海鮮溫度既專用溫度計, 只要溫度到達約90度, 就可叫店員前來幫忙打開第一層既蓋, 呢段時間太約十五分鐘, 睇住溫度上升, 感覺特別緊張,好想可以快D食~~

每張枱上放了一個用來計時既沙漏, 因每層海鮮約蒸4-5分鐘就要打開一層的, 呢個沙漏就係用來提示我地, 甘就唔會蒸到D海鮮過熟啦~~
象拔蚌 、蟶子皇、勝瓜
第一層: 象拔蚌 、蟶子皇、勝瓜

當打開第一層時係突別有驚喜的, 雖然食店拱提了柚子鼓油, 辣椒醬同海鹽麻油比我地用作調味之用, 不過我還是喜歡原汁原味既海鮮,所以我沒有用過任何調味醬油!!

象拔蚌同蟶子皇都非常大隻, 肉質同樣鮮甜彈牙, 我連殼內既湯汁都飲埋, 非常清甜美味, 食過第一層就更想快D食第二層...
元貝
第二層: 元貝

元貝好大隻同肥美, 肉質好鮮嫩, 亦同樣地將殼內既湯汁飲光, 其實店員有說過, 可將湯汁倒回鍋內, 海鮮味湯汁會流到粥底, 但我真的抵擋不住甘鮮甜既海鮮湯汁既誘惑~~
海蝦、金菇
第三層: 海蝦、金菇

每人分到兩隻蝦, 蝦肉結實又夠鮮味
花尾龍躉 、鮮菇 、雲耳、車里茄、菜
第四層: 花尾龍躉 、鮮菇 、雲耳、車里茄、菜

花尾龍躉肉質有點鞋, 可能是有點過熟, 配菜雲耳好爽口, 鮮菇、車里茄同菜因為吸收左好多海鮮湯汁, 食落好鮮甜~~
鮮菇 、雲耳、車里茄、菜花蛤、木瓜
花蛤、木瓜
第五層: 花蛤、木瓜

花蛤有兩款, 一大一細的, 每人可以分到一大兩細, 兩者同樣鮮甜, 但大隻更顯口咬! 而木瓜經過甘長時間吸收精華後, 簡直清甜到極點呀~~
沙巴肉蟹、大花蛤
沙巴肉蟹
第六層: 沙巴肉蟹、大花蛤

蟹好似相對其他海鮮黎講, 相對較細, 為方便食用, 食店已經將蟹拆開蒸, 我地每人只分到半隻蟹, 蟹肉扎實又夠嫩滑, 蟹膏又夠香甜, 其實食完還想再食呀!!
鮑魚、蕃薯、蘿蔔 ‧ 鮮菇
鮑魚、蕃薯、蘿蔔
第七層: 鮑魚、蕃薯、蘿蔔 ‧ 鮮菇

鮑魚唔痴殼, 輕易就起出, 而且又夠厚身, 鮮甜又夠彈牙, 食埋蕃薯、蘿蔔 ‧ 鮮菇配菜, 已經有七成飽了, 真係不要相信齋食海鮮係食唔飽既歪理呀~~
韓國蠔、鮮菇
韓國蠔
第八層: 韓國蠔、鮮菇

時間到就要叫店員幫忙開蠔, 不知是否食蟹時花多左時間, 忘了及時食下一層, 令韓國蠔蒸得有點過熟, 感覺有點乾身, 但都相當肥美~~
花螺、南瓜、冬瓜、粟米
第八層: 花螺、花螺、南瓜、冬瓜、粟米
一打開呢層時, 我以為全是配菜, 之後爭大一點眼去睇清楚先發現原來中間係有花螺的, 我地每人分到兩粒甘多既花螺, 都夠彈牙同清甜, 只是真的不夠喉~~

呢層既配菜南瓜、冬瓜、粟米, 其實不用多說已經感覺到有何其鮮味, 吸收左上面甘多層既海鮮味, 呢層既配菜係最最最鮮甜美咪的~~

第九層: 人蔘雞湯粥

到左最後一層, 我已經飽左九成了, 食到呢層店員會前來幫我地將雞拆開, 將雞入面既人蔘糯米全部攞出黎, 再將雞拆開放回粥入面~~
人蔘糯米
因為怕粥既鮮味影響左人蔘糯米既味道, 所以先將佢先攞出黎, 人蔘味較為清淡, 糯米尚算煙韌, 口感不錯~~
人蔘雞湯粥
粥內除了雞, 還有蜆肉同韓式年糕, 經過甘長時間去煮, 所以粥底非常之綿, 帶有海鮮既鮮甜, 絕對優勝過坊間好多既粥店, 韓式年糕夠晒煙韌彈牙, 大大增加口感, 食埋碗粥, 我已經宣佈投降了...

好開心終於食到九重鮮呀

韓式前菜