早幾年因為係佐敦返工,基本上每日嘅早餐都係喺澳牛攪掂但自從轉左工之後,已經好耐冇黎依度食過喇,不過間唔中都有聽到人講,澳牛已經變左旅遊景點、遊客飯堂、甚至話已經唔係做香港人嘅生意咁難得今日工作路經佐敦,咁就當然要嚟探下老朋友啦因為一個人關係好快就有位,快速坐低落單叫左個"茶餐",轉個頭"牛通"就嚟啦因爲已經好肚餓,攞起隻羹諗都冇諗一啖就放入口,個種感覺即時返晒嚟濃濃嘅雞湯加上原全冇根位嘅靚牛肉依舊係絕配當然最緊要係個通心粉喇,通心粉中間全部充滿晒湯汁,令到每咬一口都有湯汁滲出嚟,感覺勁滿足"茶餐"嘅第2號主角緊係唔小得"炒蛋多士"啦,一攞件多士上手,確係同以前牛油多到滴出嚟嘅畫面有D分別,依家牛油大概只有以前一半到,但係都足夠鋪滿多士面,食落仲係咁香,麵包口感依然咁軟熟,真係冇得頂炒蛋都係以前一貫高水準,蛋味香濃口感綿滑,不過就比以前細份咗少少至於火腿,個人覺得就不嬲冇咩特別喇最後就係"凍奶茶"喇,一直都覺得澳牛嘅奶茶真係好唔錯,茶夠好,奶夠滑尤其是凍奶茶用冰份量真係好量要,太多冰會令奶茶味道變淡,太小冰又會好快融晒,令到奶茶面出水而攪到變晒味,澳牛嘅凍奶茶就唔會有以上問題,真心推介其
早幾年因為係佐敦返工,基本上每日嘅早餐都係喺澳牛攪掂
難得今日工作路經佐敦,咁就當然要嚟探下老朋友啦

牛肉通粉
濃濃嘅雞湯加上原全冇根位嘅靚牛肉依舊係絕配

炒蛋多士

至於火腿,個人覺得就不嬲冇咩特別喇

凍奶茶

其實今次再嚟澳牛,又唔覺佢有咩大退步
以$50唔洗嘅茶餐嚟計,其實澳牛真係好過好多所謂嘅大集團,你話佢服務態度唔好?但對比個D集團式嘅語音化:歡迎光臨、下次再見
我更鍾意依種粗聲粗氣
可能呢啲就係港式茶餐廳獨有嘅人情味喇