2020-04-01 98 瀏覽
疫情嚴峻之下, 與媽咪到銅鑼灣買些日用品, 順便食埋晚飯就趕快回家。 到地點方便的駱克道京都廣場老鍋台式火鍋, 入到餐廳門口店員非常謹慎做足防疫措施, 首先有酒精消毒雙手,體溫測試, 再檢查我們有沒有手帶, 最後還要擦一擦鞋底才進入店內, 在這段時期做足衛生措施,感覺非常細心和安全。 其實之前都食過老鍋台式火鍋, 就是因為地點方便,所以今次又來。 首先就點了一個美人鍋, 因為太肚餓的關係,所以點了款小食鹽酥一口豆腐, 然後到火鍋配料和飲品~美國梅花豬肉, 墨魚丸, 千張豆葉紙, 唐生菜,王子麵, 冬瓜茶和櫻花茶。美人鍋~ 鍋底有原隻烏雞, 桃膠,杞子,南棗和金華火腿淆製而成, 滋陰養顏, 啱曬女士們。鹽酥一口豆腐~ 外層酥脆裏面軟腍, 一啖一口,正!美國梅花豬肉~ 打邊爐經常都會點牛肉, 有時食到悶都可以轉下, 梅花豬肉肉質新鮮, 嫩口好味。墨魚丸~ 手打墨魚丸口感煙韌。千張豆葉紙~ 味道有點似腐皮, 放入湯底大約用十秒時間已經可以吸曬湯底的味道, 第一次吃這一款,味道唔錯。唐生菜~ 打邊爐點少得吃菜呢, 唐生菜新鮮爽口, 打邊爐必備。王子麵~ 今次試下王子麵, 跟公仔麵的感覺差不多。

美人鍋

鹽酥一口豆腐~ 外層酥脆裏面軟腍, 一啖一口,正!

墨魚丸~ 手打墨魚丸口感煙韌。

王子麵~ 今次試下王子麵, 跟公仔麵的感覺差不多。

冬瓜茶和櫻花茶~ 兩款茶都不算太甜, 入口清涼解渴, 打邊爐一流。

間中都會約朋友到老鍋台式火鍋打邊爐, 個人感覺價錢經濟,食物質素又幾好, 今次仲見到防疫措施做得好足, 令客人食得放心。

美國梅花豬肉

墨魚丸