2019-01-27 854 瀏覽
今次同朋友三人行到深水埗搵食,呢間越南餐廳之前朋友都有推薦,話必食蟹膏蕃茄湯檬,一場來到當然要試下蟹膏蕃茄湯檬 $45大碗、足料!除左蟹膏外,仲有豬紅等配料。蕃茄湯唔濃味,反而清清地,感覺似用鮮蕃茄多過茄膏整出來。真實當然唔知啦但個人比較喜歡呢種鮮味,比較真實。雞絲撈檬 $45食越南野我一定會食撈檬,本身冇打算會有啲咩特別驚喜,但呢個撈檬好足料,啲雞件件都好滑,唔易做到。佢本身已經加左汁比你,一開頭心諗會唔會太多太酸,食落清清地,可以食到蘿蔔絲嘅酸味同配料嘅味道。平時食撈檬,食到最尾多數得返啲粉同酸汁,但呢碗反而料多過粉😂 真係好足料。不過啲粉都係碎碎的,唔易夾。定撈檬都係咁嫁?冇研究,反正就係好滿足!米紙蝦卷兩件 $32 呢個都係相對比較清新嘅小食,特別在於個汁,麻醬花生醬嘅味,我會用佢來撈檬粉tim😂 個卷就唔算太大驚喜,可以留肚食其他越式法包 $40呢個種點,係咁多款食物嘅第一位(我朋友都揀呢個第一!)外層係法包。佢上菜嘅時候因爲食緊檬粉冇即時食,隔左層咬落依然脆口。雖然佢係法包,但唔會硬到要好用力咬開,加上加左少少牛油,令個包更香脆。裡面有肉又有菜,好有層次感,加上肝醬,咸咸地
蟹膏蕃茄湯檬

蟹膏蕃茄湯檬 $45

雞絲撈檬

雞絲撈檬 $45

米紙蝦卷兩件

米紙蝦卷兩件 $32

越式法包

越式法包 $40

呢個種點,係咁多款食物嘅第一位(我朋友都揀呢個第一!)
外層係法包。佢上菜嘅時候因爲食緊檬粉冇即時食,隔左層咬落依然脆口。雖然佢係法包,但唔會硬到要好用力咬開,加上加左少少牛油,令個包更香脆。裡面有肉又有菜,好有層次感,加上肝醬,咸咸地,令到成個包唔會太寡,健康又好食!
斑斕綠荳糕

斑斕綠荳糕 $13

最尾叫左個甜點,本身好喜歡煙韌嘅野食,呢個甜品共有三層,最上層帶出煙韌口感,中間係椰汁西米味,底層就普通糕點口感。食落唔算好甜但好香斑斕味,胃有quota就試下
牛油果沙冰

牛油果沙冰 $28

呢個係第二位!本身好驚出面飲沙冰,因為怕飲得少少得返啲冰水,但好鍾意牛油果所以order左試下。口感似奶昔,重牛油果味,好厚身,打得好勻所以味道分佈平均,同埋幾抵。
滴漏咖啡
滴漏咖啡 $25

呢個係第三位推薦嘅!本身喜歡飲咖啡,呢排都盡量飲黑咖啡,因為冇咁肥。呢個越南咖啡本身用煉奶沖,我地就叫左走奶嘅。飲落有啲朱古力味,冇落奶糖但都有種甜味,唔會酸,少少甜得來又有咖啡苦味,真係好特別。本身想問老闆係咩咖啡荳,不過望多兩望見到佢地放哂啲咖啡荳包裝出來,我諗應該係出名嘅。

總結:因為我地三人行,所以叫左好多野食,但如果有時一個人去食的話,法包、牛油果沙冰/漏咖啡,呢三樣已經好滿足,唔會失望。
蟹膏蕃茄湯檬
雞絲撈檬