餐廳: 隨心
資訊:

2019-09-02 136 瀏覽
今日同屋企人黎到呢間位於鰂魚涌既食店。我地叫左一個隨心海南雞飯,一個凡立貝喇沙同一個小食炸香蕉。首先黎左嘅係海南雞飯。盛菜嘅碟非常特別,造型酷似竹蓆,望落有趣之餘亦有一絲清爽感覺。食物方面,除左油飯同充滿光澤嘅海南雞之外,亦有青瓜,木耳同小蕃茄作伴碟。油飯充滿油香,但唔會過份油膩,而且食落口粒粒分明,軟硬都適中。海南雞除左有色澤之外,肥瘦比例亦都啱啱好,食落去有肥肉嘅滑溜感但唔會成口膏。雞肉本身已經鮮味十足,雞味濃厚,再搭配三種唔同嘅醬汁使味道更上一層樓。有薑蓉,豉油同酸辣醬三款,而我個人最推薦嘅就係酸辣醬,酸酸辣辣,更加帶出雞嘅鮮味。同海南雞飯一齊上嘅仲有一杯杞子雞湯,同樣都係雞味十足,入口順滑。跟住黎嘅係凡立貝喇沙。麵底由米粉同賴粉兩款組成,一碗麵有雙重口感。喇沙湯底色香味俱全,顏色鮮美引人入勝,聞落香料味十足。飲左一啖湯,湯底非常香滑,有淡淡花生味,由各種香料組成嘅辣味唔會單一,而係有深層次嘅辣味,刺激味蕾之外,唔同食材亦圍繞住呢種辣味融為一體。當然唔少得嘅就係凡立貝,凡立貝每粒都大大粒,一碗入面就有三粒凡立貝,非常豐富。凡立貝鮮味非常,一入口香味就散發於口腔之內,吞下之後喉嚨深

隨心海南雞飯(無骨)

跟住黎嘅係凡立貝喇沙。麵底由米粉同賴粉兩款組成,一碗麵有雙重口感。喇沙湯底色香味俱全,顏色鮮美引人入勝,聞落香料味十足。飲左一啖湯,湯底非常香滑,有淡淡花生味,由各種香料組成嘅辣味唔會單一,而係有深層次嘅辣味,刺激味蕾之外,唔同食材亦圍繞住呢種辣味融為一體。當然唔少得嘅就係凡立貝,凡立貝每粒都大大粒,一碗入面就有三粒凡立貝,非常豐富。凡立貝鮮味非常,一入口香味就散發於口腔之內,吞下之後喉嚨深處仍有淡淡餘香。除左凡立貝之外,亦有蟹柳,魚片,蟹柳柔軟吸收左湯汁,魚片亦厚度適中爽口彈牙。
帆立貝喇沙

炸香蕉非常之特別,外層炸得黃金香脆,但內裏嘅香蕉仍然非常軟滑。焦化嘅外層略帶苦味,同糖化嘅香港超夾,相輔相成。
炸香蕉

飲品方面,叫咗一杯檸檬薏米水,薏米水清甜可口,帶檸檬嘅酸味再加上薏米嘅口感,健康得來亦都非常好飲。
檸檬薏米水
隨心海南雞飯(無骨)
帆立貝喇沙
炸香蕉