2019-04-20 285 瀏覽
今晚約了很久沒見的朋友一聚,選擇了食西班牙菜---La Postre位於尖沙咀厚福街,餐廳外圍好靚很有特色,內裡格局帶點英倫feel, 菜式其中選擇了啤酒海鮮火鍋,平時中式打邊爐試得多,今次火鍋用啤酒做湯底幾突別,有兩款味道~蕃茄味或辣味,我選擇要辣味……用上一個小型水煲來火鍋,湯底味道甘甘辣辣的,好得意,海鮮有虎蝦、蟹鉗、帶子、蜆,醬料有蒜蓉蛋黃醬,食完更加要飲埋個湯,呢個時候個湯再加埋海鮮味道,更加濃郁,甘辣鮮甜味於一湯,夠晒突別,用個小杯子與好友乾乾杯先🍻芝士煎蟹餅~蛋黃有小許流心,面層木魚絲,食落口有濃郁既芝士味,這個蟹餅要珍熱食啊甜品~紅酒無花果芝士蛋糕,無花果浸於紅酒中,伴以雲呢拿雪糕,這個併合,味道又幾夾鮮雜果莫希托~好大杯好多鮮果士多啤梨朱古力咖啡~mocha咖啡帶點士多啤梨味,味道又唔錯喎

啤酒海鮮火鍋

芝士煎蟹餅