餐廳: 熊拉麵 (白加士街)
資訊:

2K
2016-03-07 582 瀏覽
又唔想去恆豐拉麵道場,左搵右搵,就試您熊拉麵啦!跟一蘭、豚王一樣要齊人先能入座,朋友仔未到,係門口畫定飛先啦。好多食客遲過我都已經食緊了,等了又等,35 分鐘終於進場喇。又係麵,琴日一整日都係食麵,今日繼續,已經唔記得連續第幾餐嚕。煎餃子,熊一樣的份量,巨型版,比一般既餃子大一倍呢!熱辣辣,煎得香噴噴,餡料塞得滿滿,肥嘟嘟既餃子。半邊香脆、半邊滑彈濕潤,沾點淡醬油直掉進黑洞。一咬,肉汁跟菜汁緩緩滲出,填充每條牙縫,香甜味道無需加工,天然可口。菜跟肉打得火熱,完全混成一體,美味極了!超級赤熊拉麵,侍應溫文地送上,看似細細碗,心諗到底夠唔夠我飽架?唔好衝動,驗一驗先。決定加多個麵底安全喇,免得夜啲又要食多餐。再細看下,原來份量重量級,糖心蛋、5 塊紫菜、1 堆味付筍、3 塊巨叉燒喎!但已經 order 多左個麵底喇,無緊要,以我無底食量應該 Handle 得到既。先由糖心蛋開刀,免得浸係熱湯中變得越來越熟麻。細嚐一口預備拍照,有點唔多妥喎?內外均暖笠笠的糖心蛋,非一般的料理。食過多間拉麵店都只能提供冷蛋呢!讚讚讚,濃味甘甜蛋漿熔岩般流出盛滿整隻湯羹,蛋白滑、蛋黃黏,超高質!巨形厚切叉燒極度

巨形厚切叉燒極度肥美軟棉,豚肉味濃郁,不乏肉汁。1 塊肥叉燒頂到一蘭 5 片瘦叉燒呢!熊一般的份量啖啖肉,大滿足,好飽肚呢!

硬幼麵有咬口,細密一梳梳夾住大量赤湯不停輸送,好舒服的感覺。赤湯微辣帶辛,不嗆而帶甜,連朋友仔完全食唔到辣既都覺滿意。最後到替玉麵底,我居然感到壓力呢,經過一輪衝刺,有點飽了!但我不能示弱,一定要完成任務!不負眾望,全部消滅無浪費。發現一碗超級拉麵加幾隻巨型餃子已好夠喇,下次唔感再魯莽了。

糖心蛋
厚切叉燒