餐廳:盈苑 (觀塘)地址:觀塘駿業街64號南益商業中心1樓如果講到喺觀塘區飲茶🫖,你又會諗起邊間酒樓呢?相信大部份人都會講APM或者鱷魚恤中心,因為夠晒方便嘅同時又有好多酒樓任君選擇,不過可能你會遇到嘅問題就喺好多人、好多人同好多人🙈其實行多幾分鐘路程,喺工業區中海日升中心隔離,就有一間開咗大半年嘅新派粵菜酒樓——盈苑,星期日喺附近返完教會,就去咗呢度飲茶食Lunch,我去嗰日唔需要等位,中午12點幾入座餐廳坐滿咗七至八成客人,對於唔鍾意等位又鍾意飲茶嘅人嚟講絕對喺一個好消息😎茶芥每位$12,另外收加一服務費,去酒樓嘅好處就喺可以慢慢食慢慢傾,仲有無限熱茶滾水比你飲,就算有時興起傾得大聲過頭都唔怕嘈親隔籬,因為本身酒樓就喺一個適合一大班人傾偈💬,吵吵鬧鬧坐埋一齊食嘢相聚嘅好地方星期日午市過嚟,除咗有各款點心之外,仲有多款特色飯麵、燒味滷水、抵食套餐比你叫,款式應有盡有,當然唔少得一系列創意點心🥧,例如紫薯流心球、芝士鮮蝦腐皮卷、紅菜頭帶子餃、香煎芋絲爽等等✝️商務三寶 $218呢個商務三寶套餐包括一款小食、一款粉麵同三款點心,份量足以夠兩個人食有多,絕對喺飽肚抵食之選👍。分別叫咗個海蜇拼
餐廳:盈苑 (觀塘)
地址:觀塘駿業街64號南益商業中心1樓

✝️商務三寶 $218
呢個商務三寶套餐包括
分別叫咗個海蜇拼燻蹄、
雪菜火鴨絲窩米線、鮮肉小籠包、
灼田園時蔬同香茜牛肉腸,
呢個米線絕對夠3-4個人share嚟食,仲要好足料,有大量火鴨絲、雪菜同芽菜等配料;小籠包雖然我覺得皮有少少厚🤏,不過變相就無咁容易夾爛,
同埋咬開有大量肉汁💦,鮮甜肉嫩;
牛肉腸爽滑有咬口,
香茜同牛肉嘅配搭無得輸,不過如果再多啲餡就好😝

✝️晶瑩鮮蝦餃(精點) $40.8
蝦餃基本上喺每次飲茶都必叫嘅點心,看似好簡單同基本,但喺要做到皮薄軟而唔靭,
輕輕黏口得嚟又唔黐嘴有彈性,都真喺幾講求師傅嘅功夫同手勢,加上可以做到晶凝通透、蝦肉爽口而帶有少少汁🤏,入口熱辣辣都真喺一流😋
2024-03-10