2018-12-28 164 瀏覽
是日去到工廈搵食,呢間食店比較特別,上到14樓要再行一層樓梯上去,一出lift會望到鋪頭既易拉架,跟住上樓梯就搵到啦。經openrice訂位,好彩去到有留位俾我地,因為都幾多人,幾乎成間鋪full哂。被安排坐4人位,佢D位係梳化黎,坐落勁舒服,裝修走日式簡約風,有D楓葉掛係到做裝飾。甘岩聖誕,所以都有D聖誕裝飾,最中意佢每張枱都放左露營燈,令人覺得更加relax。野食方面我地點左明太子蟹肉炒飯、左口魚邊裙芥末忌廉沙律、日式他他醬吉烈魷魚、海鮮茶漬飯(忘記左影相﹚,野飲方面我點左青瓜乳酪沙冰,朋友就點左熱朱古力。先講果沙律,我第一次食左口魚邊裙,幾彈牙,不過鹹左少少,至於果沙律我覺得好好食,因為我好中意果醬汁,芥末味岩岩好,唔會話太嗆鼻,D菜都夠新鮮,好食。至於果明太子蟹肉炒飯,見網上好多人推介,料係幾足,不過我嫌佢唔夠熱,不過不失,再熱D會好食D。仲點左另一個飯海鮮茶漬飯,不過忘記左影相。海鮮每樣有兩塊鋪面,包括蝦、青口、帶子同魚片甘,我同朋友每人分左少少海鮮、wasabi同飯,先再落湯食,之前係日本食過茶漬飯,但覺得呢到好食D,因為佢D湯除左一般昆布,仲食到落左少少抹茶粉,令到成個湯

左口魚邊裙芥末忌廉沙律

明太子蟹肉炒飯

仲點左另一個飯海鮮茶漬飯,不過忘記左影相。海鮮每樣有兩塊鋪面,包括蝦、青口、帶子同魚片甘,我同朋友每人分左少少海鮮、wasabi同飯,先再落湯食,之前係日本食過茶漬飯,但覺得呢到好食D,因為佢D湯除左一般昆布,仲食到落左少少抹茶粉,令到成個湯更香,更好食。

另外再叫左一個小食share,日式他他醬吉烈魷魚,日式他他醬有D菜食落似沙律甘,調味調得岩岩好,吉烈魷魚夠脆夠熱,加埋D醬都冇話果皮淋哂,仲好脆,果醬仲中和左炸物既油膩感,好食。
日式他他醬吉烈魷魚

野飲方面朋友既熱朱古力就同出邊既冇咩分別啦,而我點既青瓜乳酪沙冰,我覺得夠哂fresh同解渴,甜度降返D就更唔錯。
青瓜乳酪沙冰

整體黎講,食物唔錯,環境舒服,岩一班人食飯吹水。店員服務都好好,經常黎加水收走食完既碟。
2018-12-27
聖誕節