2019-07-15 126 瀏覽
最近香港多咗一股泰國勢力,風頭甚至蓋過台灣過江龍。繼上次ChaTraMue,今次我同朋友去咗位於銅鑼灣嘅船皇。橙色嘅牆身掛上一排船夫帽,一切呈現正宗泰國風味,令我恍如置身泰國小店。我自己超鍾意船皇嘅泰式奶茶,甚至覺得好飲過ChaTraMue。(純過人感受,不喜勿插)一來用碗飲,二來無冰,而且茶味特別醇香,逐層散發出嚟,甜度亦適中。我同朋友不約而同叫咗船皇湯麵,唔同嘅係我叫咗蛋麵,而朋友叫左河粉。餐廳仲有兩種麵底選擇,包括金邊粉同米粉。船皇採用嘅河粉比香港一般河粉更粗闊,口感照舊爽滑。至於蛋麵口感同鹼水麵大同小異,不過蛋味更香,同時更易咀嚼。至於湯方面,顏色非常濃,香而不太辣,絕對可以飲埋個湯底。從下圖可以見到材料非常豐富,有牛腩、肥牛、雞絲、雞翼、豬肉、肉丸、豬潤同炸豬皮。其中炸豬皮最我印象深刻,外皮酥脆無豬既腥味。滷水雞翼非常入味,其他配料亦不錯。另外我哋亦叫咗兩款泰式串燒。泰式牛肉丸子雖然比較細粒,但非常彈牙,牛味出色。沙嗲雞肉非常惹味,而且肉質嫩滑。食完串燒同船麵都唔夠喉,最後叫埋泰式炸春卷。足料之外,皮亦香脆。呢間泰國過江龍絕對名副其實,我已經愛上左餐廳嘅泰式奶茶同炸豬皮相信餐

泰式奶茶

船皇湯面

泰式牛肉丸子

沙嗲雞肉非常惹味,而且肉質嫩滑。
沙嗲雞肉

泰式炸春卷

相信餐廳人氣會一直延續。
2019-07-11
泰式奶茶