2022-05-25 866 瀏覽
.📍台風📍#饅頭去荃灣 #饅頭食日本菜呢間拉麵店舖仔細細,但人氣頗高,每次小編經過嘅時候都見到勁多人排隊,某日平日晏晝見人流冇咁多,一於走去試下。------------------------------1️⃣ 沾麵 ($83)其實小編原本唔係想食呢個,但我見店家講話自己嘅沾麵質係每日限量30份,心諗咁把炮就比我見識下佢有幾好食。Em...🥴老實講有啲失望,首先佢哋嘅湯底鰹魚味同豚骨香🐷係幾出嘅,唔會過鹹過油,但就唔會話飲到好多層次;呢度嘅麵雖然冇話食得出好香嘅麥味,但麵條溫度符合沾麵嗰種冷麵嘅效果,保留到彈牙有咬勁嘅麵質🙈,加上麵條掛湯能力同湯底濃稠度嘅平衡都做得唔錯,每一啖都唔會好淡味。好可惜佢哋嘅湯唔夠熱,膠碗嘅保溫能力亦一般,加上啲麵本身又係凍嘅,以至於食到後面感覺似食緊冷麵🥶,呢一點真係扣好多分。配料就有叉燒、荀、京蔥、半隻溏心蛋同紫菜。雖然係瘦叉燒,肉質自然唔係柔軟入口即溶嗰款,但由於係低溫慢煮嘅關係,所以食落都唔算乾嚡,肉味頗濃郁,不過感覺就唔係好新鮮,但小編更加鍾意旁邊嘅肉碎,肉質會更加軟腍唔黐牙;溏心蛋嘅生熟程度亦把握得恰到好處,不過就冇乜味道。整體好壞參半,不過食物份
📍台風📍#饅頭去荃灣 #饅頭食日本菜
1️⃣ 沾麵 ($83)

沾麵

配料就有叉燒、荀、京蔥、半隻溏心蛋同紫菜。雖然係瘦叉燒,肉質自然唔係柔軟入口即溶嗰款,但由於係低溫慢煮嘅關係,所以食落都唔算乾嚡,肉味頗濃郁,不過感覺就唔係好新鮮,但小編更加鍾意旁邊嘅肉碎,肉質會更加軟腍唔黐牙;溏心蛋嘅生熟程度亦把握得恰到好處,不過就冇乜味道。整體好壞參半,不過食物份量好多,以呢個價錢嚟講,我唔會有太多怨言,但應該唔會再特登排隊去食,建議想試嘅朋友仔都唔好抱太大期望。
🔸整體評分:6.9/10
🔸小編回頭率:6/10