2012-05-23 2417 瀏覽
同機場富豪酒店真係有啲緣份,早前嚟過佢嘅藝廊咖啡室食自助晚餐,嗰餐食咗唔少嘢,感覺幾暢懷;估唔到咁快又再入嚟食多餐,不過就唔係藝廊啦,而係晌2/F嘅Regala Café,嘆下午茶啫。咁遠入到嚟,只為食個下午茶?唔係無聊,只因無料,因為喜獲4張下午茶自助餐券,就拉埋表哥表嫂,仲有表姪女一齊入去食。一行四人,先約晌東涌東薈城等,再搭酒店免費穿梭巴士入去。表哥表嫂仲話難得入嚟東涌,專燈早啲可以行吓東薈城,而且,見Regala Café旁邊有個通道口,原來係條冷氣天橋直駁去機場一號客運大樓嘅到埗大堂,步行都係5min-10min,所以食完之後,揀搭遲一兩個班次嘅穿梭巴士出返東涌,帶個細路參觀吓機場。因為表姪女都未搭過飛機,從來都未嚟過機場,無法啦,佢咁唔聽話,讀書又心散,去遠啲嘅旅行,表嫂話等佢乖啲,考得好啲先再講喎。下午茶自助餐由3:00pm開始,去到5:30pm,成人$118,小童$98,收加一,比起市區啲下午茶自助餐,大概平二到四乘,仲要有信用卡折扣優惠,經常都見富豪系嘅酒店推出唔少信用卡折扣,長期都有。不過咁,雖然平,但食物嘅選擇同質素,跟個價錢又成正比,晌依度確係好少嘢揀,絕對可以
,就拉埋表哥表嫂,仲有表姪女一齊入去食。

,去遠啲嘅旅行,表嫂話等佢乖啲,考得好啲先再講喎

下午茶自助餐由3:00pm開始,去到5:30pm,成人$118,小童$98,收加一,比起市區啲下午茶自助餐,大概平二到四乘,仲要有信用卡折扣優惠,經常都見富豪系嘅酒店推出唔少信用卡折扣,長期都有。不過咁,雖然平,但食物嘅選擇同質素,跟個價錢又成正比,晌依度確係好少嘢揀,絕對可以試勻晒所有嘢,而質素亦平平無奇,無甚驚喜
食物區,一眼睇晒!
第一轉
開開胃先,所以,理所當然就係沙律打頭陣。沙律吧選擇少,得幾款,先嚟一碟紅生菜、九芽菜、粟米粒、車厘茄,加啲油醋汁,伴一件細細件嘅火腿生菜芝士法包三文治。沙律菜幾清爽,咬落索索聲,油醋汁酸酸咪,叫醒吓個胃,而個法包唔差,外皮鬆脆,包人軟熟。
第二轉
都係再想食多少少沙律,只揀九芽菜搭紫椰菜,淋上法汁,再加埋哈蜜瓜,菠蘿,提子,啲生果料係晌朱古力噴泉嗰邊拎。食咗兩份沙律,真係夠晒「開胃」喇!
第三轉
盡試所有熱盤食物,包括小籠包、迷你薄餅、什錦炒烏冬、煙肉腸仔卷、寶雲酥焗青口、炸雞寶、羊肉車厘茄串。中式點心仲有燒賣,不過見賣相麻麻,所以無試。咁多樣嘢,稍為個羊肉車厘茄串同個寶雲酥焗青口見得吓人,其他都係好普通嘢。咁個羊肉串又真係幾好食,肉味濃少少羶,肉質柔嫩,車厘茄嘅清爽又平衡番羊肉嘅濃香
。而個焗青口以大量麵包糠同焗,加添香脆口感
第四轉
除咗件法包三文治,再試埋啲手指三文治,一共有兩款:芝士火腿同吞拿魚,吞拿魚調校得比較乾身。反而烘焗嘅豬肉卷同咖喱菜批唔錯喎,兩者嘅酥皮都做得香脆,咖喱香得嚟帶少少辣,細細件咁,輕易一件接一件呀
第五轉
去到依刻,都係甜點時間,餐廳正中間嘅圓枱就擺放咗近10款甜品,先試其中7款,包括:杯裝麵包布甸、香蕉蛋糕、果撻、鮮果忌廉蛋糕、香梨慕絲餅、特濃朱古力蛋糕、咖啡蛋糕。睇名你都知有啲都係大路貨式,不過,其中嘅麵包布甸、香蕉蛋糕、香梨慕絲餅、特濃朱古力蛋糕做得頗出色,尤其後兩者,香梨慕絲餅很濃梨味,而且頗為清甜;特濃朱古力蛋糕就軟滑味濃,質感幼軟
第六轉
除麵包布甸,以小杯形式嘅仲有士多啤梨布甸同雲呢拿奶凍,士多啤梨布甸味道比較甜,反而奶凍好食啲,口感好柔滑,上面仲加多一小件馬卡龍,令人更討好。
第七轉
甜品時間仲未完,梗係要嘆番件即做班戟啦,班戟皮做得既薄又柔軟,可惜係生果配料選擇少,只得水蜜桃同芒果,乾配料亦都只係得粟米片同朱古力脆米。不過件班戟都好好食,除因為係新鮮製作之外,加多一球朱古力低脂意大利雪糕,淋埋朱古力醬汁,一凍一熱,冰火嘅口感,大呼過癮啦
最後一轉
食咗幾轉甜品都係仲未止咳,硬係想試埋佢另一款低脂雪糕先想收手,咁好事成雙,就朱古力、士多啤梨各一球,再淋啲士多啤梨糖漿,又加啲粟米脆片。雖然雪糕無標明咩品牌,只知係低脂意大利雪糕,但確實口感幾軟滑。
食物方面稍為遜色,但係就好欣賞嘅係佢個場,一上到2/F,感覺豁然開朗,地方夠大,樓底又幾十呎高,環境好開揚
。由於餐廳係Café形式,全場都係矮矮嘅梳化凳,配大大張長形茶几,梳化凳好坐又好挨,又唔似Pacific Coffee嗰啲咁大張,令人坐得幾舒服,只係食嘢有啲唔方便。雖然環境正,但係可能酒店人流少,餐廳客又少,所以好唔夠冷氣
,奇景就係晌一啲角落位擺放咗好幾部吹風機,等啲空氣更流通,令人覺得無咁翳焗。除咗環境係賣點,服務都唔錯,可能源於客少,加上又係酒店,所以,服務都比較妥貼,斟茶遞水都係快手快腳,態度有禮。
環境係最大賣點,開揚地方大。
冷氣唔夠,晌一啲角落位加設吹風機!
下午茶
環境係最大賣點,開揚地方大。
冷氣唔夠,晌一啲角落位加設吹風機!