星期五迎月日下晝,諗住帶個仔入屯門市廣場個TOMICA展同埋食TOMICA期間限定餐廳,但位又少太多人等,放棄,結果去咗隔離商場個定食8,見前面有兩張枱等緊,望入餐廳有幾枱人已經差唔多食完,仲有兩張已埋單不過未執枱既,諗住唔駛點等就食啦,紿終帶住細路唔想等太耐。唔等由至可,等到把幾火,等唔係問題,但我數過,細細間鋪,兩個侍應一個帶位,帶位喺無嘢做既時候完全無去執過枱比等候既客人可以入座。呢個算,可能佢地職責唔同(但之後又畀我見到佢有去執枱?咁之前有客等緊又有客埋咗單你唔去執枱?),啲侍應行行企企,傳完菜出嚟,兩手FING FING入返廚房架喎?做咩唔拎返啲碗碟入廚房抹枱交枱俾等緊既客???而家玩緊MUSIC CHAIR?音樂停咗就唔掂得嘢??好不容易,由3:40分(我等咗五分鐘後有朋友打嚟,所以有晒時間紀録),等到4:05分入座(一入座即喺FACEBOOK打咭),如果你FULL HOUSE、炒檔既話,我唔會嘈,但所有員工懶懶閒閒,有吉枱又唔去執枱交枱,係咩玩法?到我真係等到燥底,見到仲有一張埋咗單枱但未執(正確嚟講係執走咗一SET餐具,仲有三SET喺度),又冇其他客入,個帶位超得閒,忍
好不容易,由3:40分(我等咗五分鐘後有朋友打嚟,所以有晒時間紀録),等到4:05分入座(一入座即喺FACEBOOK打咭),如果你FULL HOUSE、炒檔既話,我唔會嘈,但所有員工懶懶閒閒,有吉枱又唔去執枱交枱,係咩玩法?到我真係等到燥底,見到仲有一張埋咗單枱但未執(正確嚟講係執走咗一SET餐具,仲有三SET喺度),又冇其他客入,個帶位超得閒,忍唔住同個帶位講:你哋幾時執嗰張枱俾我?佢先死死地氣去執,但係動作係嘆慢板(佢絕對唔係新手,職級係「主任」嚟架),一手一盤,拎完慢慢行去廚房方向,再慢慢行返出嚟拎埋掙低嗰一盤返去,抹枱,先叫我地入去坐。
我地哎咗豪華海景丼、黃金魚配炸蝦烏冬、兒童餐各一,亦都單點咗酥炸生蠔同埋綜合刺身各一份。嘢食就算啦,幾十蚊個定食,仲要有魚生,都唔荒會係高質嘢,食下食下覺得:點解咁似爭鮮啲質素既?後來忍唔住上GOOGLE查,原來真係爭鮮,唔怪得之做呢個價啦,啲飯你就唔好諗係日本米啦,不過連東北/台灣珍珠米都唔係,用啲長長瘦瘦既米,我都唔識講佢係邊度米。
佢另外有個SELF SERVICE AREA既,有白飯、面豉湯、醬汁、麥茶俾你自己去加,但我攞咗位即刻去,係有白飯、湯同麥茶,但杯只有三隻(我一枱三人,攞晒三隻杯之後後面既客人完全無杯用 ),之後想筆湯、飯嚟食下,根本無碗擺喺度,問侍應,佢用濃厚鄉音回我(不耐煩地):等等啦!結果當然係食完餐飯都冇見過嗰兩隻碗!

我無去過第二啲分店試,但只係睇呢間分店員工既表現,公司請着佢哋真心倒米,有枱唔去執唔叫客入,拖慢晒成個做生意CYCLE,本身可以做多兩至三轉客,但佢地真係愛理不理,或者係做又三十六唔做又三十六既心態啩。本身好想投訴到去佢地總部,但係朋友話:一間公司可以容許佢地員工咁既表現,佢地既OFFICE都必然係咁上下,就放棄咗啦咁既服務,仲收10%服務費,我都唔知有咩好講。
真心無下次。
豪華海景丼