2017-08-14 154 瀏覽
之前聽朋友介紹觀塘嗰邊開咗間新嘅西餐廳,平時收工都冇時間過去食。今晚一於約埋朋友喺apm行完就過去食啦!黑松露野菌忌廉湯未上枱就已經聞到好香嘅鮮忌廉香味,隨意一匙都見到好多野菌,真材實料,絕對冇揸流灘!雖然碗湯size唔細,但太好味嘅關係我哋極速清左另外我哋都叫咗六隻生蠔,聽侍應講今晚嘅生蠔係愛爾蘭嚟,而且佢哋做緊特價10蚊隻,咁就叫半打同朋友share啦!生蠔size唔會太細,每一隻都算飽滿,如果鍾意海水味同少少金屬味嘅朋友,呢款生蠔值得一試,另外對比起普通沾檸檬汁,我會更推薦隔離個醬汁,少少辣味反而更加帶出生蠔本身嘅甜味!多國風味腸其實就係原味、香草同辣味三種,每一條都超多汁,而我最鍾意嘅就係辣味腸,因為肉味最為濃郁之餘又唔會太辣。而伴碟嘅油醋沙律,橄欖油比例較高,油膩感較重,個人都係鍾意黑醋酸、清、爽嘅感覺。大大力推薦呢一個炸魚薯條,真係超超超超好食,仲要非常之抵食,60蚊!勁高質! 先講炸魚,兩條手掌長嘅炸魚非常鬆脆可口,炸漿薄身,每一啖都索索聲,再加上炸到岩岩好嘅滑捋捋魚柳,勁正!再講薯條,粗身厚切嘅薯條一向都係我至愛,可惜好小餐廳做得好,呢度只有三個字可以形容-冇得輸!大大
今晚一於約埋朋友喺apm行完就過去食啦!
黑松露野菌忌廉湯
雖然碗湯size唔細,但太好味嘅關係我哋極速清左
多國風味腸
再講薯條,粗身厚切嘅薯條一向都係我至愛,可惜好小餐廳做得好,呢度只有三個字可以形容-冇得輸!大大份充滿口感嘅薯條完全滿足咗我對澱粉質嘅渴求!!大家來到一定要叫!
炸魚薯條
入面仲有兩部飛鏢機同一張桌球枱可以俾食客玩,另外經過甜品櫃見到入面有啲好精緻嘅蛋糕, 下次生日同朋友嚟應該都係唔錯嘅選擇。
最後我哋仲叫咗個德國燒豬手配黑椒汁,大大份差唔多兩個拳頭大嘅豬手完全足夠兩個人share。
其實我好鍾意食豬手,但又好驚遇到啲外皮又乾又韌十足香口膠嘅口感。
德國燒豬手配黑椒汁
呢度雖然外表看來略為乾身,但切落就知外皮卜卜脆,肉汁豐盈嫩滑,配上應該落左唔少功夫先做到肉味香濃嘅黑椒汁,好食到停唔到!
怕肥膩嘅人可以加上經典嘅德國酸菜Sauerkraut一齊食,Sauerkraut酸度適中脆口,酸酸的可以令肥膩感大大減低!
德國燒豬手配黑椒汁
題外話/補充資料: 德國燒豬手配黑椒汁要等頗耐,嚟建議大家可以提早少少叫
2017-08-07
多國風味腸