今日下午又放半日假,為食之旅再次展開。今日決定去觀塘先。好耐無食過台灣菜,大半年前黎過呢度,呢度d野食都幾平,不如又再次尋味。外面係工廈,裏面原來別有洞天。一大幅牆有好多台灣景點既壁畫,有d旅行feel哈哈!呢度d野食都幾多種類,有湯麵,乾拌麵,台式飯,小食,甜品同飲料。平日下午茶時段黎,有茶餐食,選擇唔少,有漢堡,吐司, 鹹酥雞,香腸等。價位由$36至$60不等。加$16可配甘梅番薯條。餐包一杯台式飲品。可加錢升級成特色飲品。我地一行三人,叫三個餐食,試多d野。落單自己寫低交俾服務員。逢甲鹹酥雞 $36Menu寫明有8至10粒,我數過有9粒,size都唔細。上枱唔算太熱但都暖。外皮酥脆,入面d肉全部都係雞胸但係一d都唔鞋仲超嫩。我鍾意佢個調味唔算鹹。咁既價錢抵食。芋見檸奶凍吐司 $54吐司一客兩件,賣相幾靚。黑炭toast夠香脆,夾住超多自製綿密芋泥同一塊檸味香滑奶凍,再加幾粒Toast粒係中間,d料多到咇哂出黎!味道清新,多重口感,仲要唔過甜,正!台灣黑熊肉蛋漢堡 $60黑熊肉蛋漢堡賣相超kawaii。竹炭漢堡做頂帽,加兩塊餅乾做耳仔,細路實鍾意。竹炭漢堡加左好多白芝麻粒,超級香脆

餐包一杯台式飲品。可加錢升級成特色飲品。

我地一行三人,叫三個餐食,試多d野。落單自己寫低交俾服務員

逢甲鹹酥雞

逢甲鹹酥雞 $36

芋見檸奶凍吐司 $54

台灣黑熊肉蛋漢堡 $60

台灣黑熊肉蛋漢堡

黑熊肉蛋漢堡賣相超kawaii。竹炭漢堡做頂帽,加兩塊餅乾做耳仔,細路實鍾意。竹炭漢堡加左好多白芝麻粒,超級香脆,好好食,塊包下底揸左少量紅色既jam,連個兩塊餅乾都好脆口。好健康咁之後下底加左幾片新鮮蘋果同一塊生菜夾住個塊豬排。豬排係瘦底,食落啖啖肉暖暖地而一d都唔肥。下面仲有超多蛋汁既炒滑蛋,用幾塊蕃茄片兜住,下底再加一塊芝士,先到竹炭包墊底。個漢堡太大個,我地要分層食。我鍾意最底個層連炒蛋同芝士蕃茄一齊食,好夾!

黑糖芋芋鮮奶 跟餐+$16

黑糖芋芋鮮奶

服務員好好咁建議我地先用匙羹試下齋食芋泥先。芋泥份量都幾多,好綿密又唔過甜。黑糖份量適中,夠味又唔太甜。搞爛左d芋泥之後每一啖都飲到奶又食到芋泥,幾好飲。

檸檬梅子QQ(珍珠+椰果)

檸檬梅子QQ(珍珠+椰果) 跟餐+$12

呢杯飲品係包裝好既,算清甜,梅子味重,所以較甜。最鍾意佢d黑珍珠,好Q彈,梛果都有唔少。

豆漿

豆漿 跟餐+$2

豆漿係包裝好既,少少甜。

總括黎講,食物質素唔錯,我自己特別鍾意芋見檸奶凍吐司。價錢包一杯咁大杯野飲算幾抵。服務員態度友善,座位舒適,如果可以坐近壁畫仲正。
2021-02-09
逢甲鹹酥雞
黑糖芋芋鮮奶
檸檬梅子QQ(珍珠+椰果)