以前讀大學嘅時候成日都會去大圍搵食,最近呢一兩年好似開多咗好多新嘅餐廳同cafe,尤其是喺邨屋嗰頭,仲有啲文青小店~上次去開就畀呢個橙色嘅大窗同門口吸引咗,原來就係之前阿妹介紹過嘅阿叔泰麵~ 今次就試吓其他嘢食喇~•🥢 蛋炒咖喱蟹肉飯 $68落單嘅時候理解錯咗,以為係炒飯,原來係蛋炒咖喱配飯🙈🤣 咖喱小小辣,但好香好惹味,啲炒蛋都索到咖喱味,超級好送飯!🤤 蟹肉份量就只有中間白色嗰一啖,而且對個咖喱味無乜影響~ 不過$68都有蟹肉,其實都算抵食~😛•🥢 冬蔭功湯金邊粉 $64呢個冬蔭功湯麵嘅份量唔算好多,不過配料都幾多,有兩三隻蝦、青口、蟹柳同埋好多豆卜~ 至於個冬陰功湯底,我同朋友都唔係幾鍾意,味道幾酸,酸得嚟無乜番茄味,所以有啲死酸嘅感覺;辣度大概3小辣左右,所以食開10小辣嘅我就要飲泰式奶茶嚟解辣~香料味亦都唔夠重,所以整體都唔係幾啱口味😣 •🥢 地痞炸豬皮 $22炸到好鬆脆,但好乾身唔油,而且無油膉味👍🏼 呢到嘅炸豬皮調味比較淡,試過浸落冬蔭功湯到食,但原來佢唔太吸到湯🤣 反而用嚟點咖喱仲正🤤 •🥢 泰式凍奶茶 $24 (少冰)落單嘅時候,店員提醒叫少冰嘅話會甜啲,不過結果都唔

🥢 蛋炒咖喱蟹肉飯 $68

🥢 冬蔭功湯金邊粉 $64

🥢 地痞炸豬皮 $22
冬蔭功湯金邊粉

🥢 泰式凍奶茶 $24 (少冰)
落單嘅時候,店員提醒叫少冰嘅話會甜啲,不過結果都唔算好甜😆 奶茶嘅茶味都幾香,但又唔算好濃;而煉奶味都唔係幾夠香濃,咁就解釋到杯奶茶無預期中咁甜🫢
泰式凍奶茶