雖然深水埗cafe越開越多,但呢間依然屹立不倒,到而家仲見到人話要等個幾鐘,相信食物有返咁上下質素。提早喺開店15分鐘前去排隊,黎到發現只有兩張二人枱同兩張榻榻米,遲我2分鐘到嘅客人已經要等第二輪,好在可以留電話登記,唔駛曝曬住排隊。木系配白色嘅裝修感覺舒服,我地三人行獲安排坐榻榻米,影相好靚,但媽媽就坐得頗辛苦,不過佢對食物非常滿意,但再黎要坐二人枱😆。 🍽和栗蒙布朗 Mont Blanc Chestnut ($88⁣)幾乎每張枱都會點呢款,我坐嘅位啱啱望正店員將栗子蓉唧成條狀,過程相當治癒。栗子蓉甜度適中,挖開中間係雲尼拿雪糕同脆脆嘅蛋白餅,係日本嘅味道!🍽十常吐司 Sapsan Toast ($72)雖然佢係吐司,好似西多士嘅食法咁加牛油同蜜糖食,但賣相更貼近玉子燒。吐司蛋香重又帶麵包嘅軟熟,喺其他地方未食過呢種口感,另配焦糖香蕉同其他莓果,必試!🍽抹茶提拉米蘇盒子 Matcha Tiramisu Box ($62)即叫即整所以等待時間較長,盒子有手掌咁大,份量比想像中多,挖開係軟滑嘅mascarpone cheese,食到杏仁奶嘅味道,唔知係咪見三杯飲品都揀vegan milk

和栗蒙布朗
🍽十常吐司 Sapsan Toast ($72)
十常吐司
即叫即整所以等待時間較長,盒子有手掌咁大,份量比想像中多,挖開係軟滑嘅mascarpone cheese,食到杏仁奶嘅味道,唔知係咪見三杯飲品都揀vegan milk而幫我地轉呢,如果係真係非常貼心(雖然抹茶同杏仁味唔算好夾),底層則有濕潤嘅抹茶蛋糕同紅豆粒。可惜mascarpone cheese比例較多,呢款甜品又最後上,食到尾覺得有啲甜膩。
抹茶提拉米蘇盒子
☕️黃豆黑糖豆乳 Kinako Brown Sugar Soy Milk ($48)
呢杯應該算係小店嘅名物,面頭灑滿黃豆粉,3粒小丸子啱打卡亦夠煙韌,豆味香濃,入口順滑,黑糖味越底越濃。
黃豆黑糖豆乳
☕️玄米抹茶鮮奶 Genmaicha Latte($45 Oat Milk +$5)
玄米存在感極高,完全無畀抹茶專美,兩隻味同樣濃郁,大推。
玄米抹茶鮮奶
☕️抹茶豆奶 Matcha Soy Milk ($45)
餐牌標明使用日本小山園抹茶,茶粉質素應該唔錯,澀味輕,回甘重,都幾出色但不及上面兩杯嘅有驚喜。
抹茶豆奶

餐牌: