2020-07-04 2237 瀏覽
其實九龍灣都係一個美食天堂,今日就約咗個住喺三彩嘅朋友去咗淘大搵食,朋友就話一齊去試吓呢間Super Normal。 因為第一次嚟,大家都冇乜idea,所以就索性揀個二人套餐。例牌先來一個餐湯同餐包,今日嘅餐湯係番茄忌廉湯,佢做得比較淡口,朋友就稍嫌淡味,但係我呢位三高人士就非常喜歡,因為我比較鍾意原汁原味。麵包方面,係蒜蓉牛油法包,暖暖哋亦都非常脆口,用嚟送餐湯超級好味。特別要推介呢個日本池魚仔,大條得嚟又冇骨,可以成條食,用嚟佐酒一流!呢個櫻花蝦蟹肉沙律個配搭都幾得意,沙律菜上加上蟹肉同埋櫻花蝦,再加啲日式沙律汁,非常清爽嘅感覺。我同朋友都好鍾意食牛,所以主菜就揀咗牛扒,牛扒超巨型,因為係肉眼扒,所以肉質比較淋身,上面已經加咗少量黑椒香草等調味,所以其實唔使落扒汁都已經好好味。另外仲配咗一件小小嘅蝦餅,份量不多但亦香脆,同埋一啲雜菜伴碟,佢嘅雜菜係有用牛油特別烹煮過,所以比一般嘅伴碟菜零捨好味。另外仲點了一個龍蝦汁帶子意大利飯,佢有兩粒煎香咗嘅帶子,另外飯入面都有爽口嘅蝦肉,好喜歡呢個配搭。最後我哋揀咗兩杯特飲,分別係菠蘿荔枝梳打同薄荷青瓜青檸梳打,菠蘿荔枝特飲就比較清甜,而青瓜薄
因為第一次嚟,大家都冇乜idea,所以就索性揀個二人套餐。
蕃茄忌廉湯&蒜蓉包
日本池魚仔
日本櫻花蝦蟹肉沙律
燒美國頂級肉眼牛扒配松露汁(12oz)
帶子龍蝦汁意大利飯
最後我哋揀咗兩杯特飲,分別係菠蘿荔枝梳打同薄荷青瓜青檸梳打,菠蘿荔枝特飲就比較清甜,而青瓜薄荷就非常Flash,好有夏日嘅感覺!
日本池魚仔
日本櫻花蝦蟹肉沙律
燒美國頂級肉眼牛扒配松露汁(12oz)
帶子龍蝦汁意大利飯