2020-10-18 95 瀏覽
今日約咗朋友行山,行山之前就梗係要食飽飽,見到呢間餐廳有啲人氣,當然要去試吓。我哋去到嘅時候,剛好可以食下午茶,下午茶嘅燒味可以將飯改為配瀨粉、上湯粗麵或米粉。一場嚟到,就梗係要試吓佢最出名嘅叉燒啦。🐷我哋叫咗半肥瘦叉燒,店員都幫我地盡量安排,雖然係下午茶,但叉燒嘅份量都唔會太少,每一舊亦唔會切得太薄,保留到啖啖肉嘅口感。雖然係叫咗半肥瘦,但感覺都係偏瘦,較有咬口。呢道嘅叉燒不算好甜,麥芽糖唔算多,吃起來有點偏重生醬的味道。另外,玫瑰露香味幾濃,一咬就食得出。色澤方面,叉燒嘅邊位燒得有啲焦黑,不過都係可以接受,而且色澤比較自然,食完亦唔覺得好口渴,所以應該唔太多人造色素同添加劑。我哋另外叫咗古井燒鵝+燒腩仔飯,先講燒腩仔,塊豬皮非常脆卜卜,肉質嘅肥瘦非常均勻,食落唔會覺得好肥膩,唔會成口肥膏,而且豬味十足,鹹味剛好,不過略嫌切得大舊左啲。燒鵝方面,燒鵝皮都燒得幾脆,肉質夠腍,比較瘦,醃得入味,唔會有羶味。酸梅醬就略嫌不夠濃味。最後我哋加配左一碗當日嘅例湯,如圖中所見湯渣比湯水多,淨係粉葛都有成四大嚿,唔鍾意食湯渣嘅朋友就要考慮一下了。不過值得一讚嘅係,碗湯係真材實料,而且唔似有味精,的

金牌蜜汁叉燒王

,唔會有羶味。酸梅醬就略嫌不夠濃味。
古井燒鵝+燒腩仔

最後我哋加配左一碗當日嘅例湯,如圖中所見湯渣比湯水多
,淨係粉葛都有成四大嚿,唔鍾意食湯渣嘅朋友就要考慮一下了。不過值得一讚嘅係,碗湯係真材實料,而且唔似有味精,的確幾清甜。
粉葛赤小豆煲豬骨湯
金牌蜜汁叉燒王