2024-01-02 242 瀏覽
講緊呢次係海薈餐廳嘅味道之旅,真係一場滿足到各種味蕾嘅派對!先講下佢地嗰個波士頓龍蝦田園沙律,真係一啖鮮味,配上嘅沙律菜爽口得嚟仲新鮮過超市擺放咗三日嗰啲。咬落去嘅感覺就好似係踏入咗郊外嘅農場,好有春天嘅氣息。搞掂咗開胃菜,龍蝦湯就即刻跟上。湯底濃郁,醇香得黎又唔會過於油膩,嗰種龍蝦嘅鮮美味道喺舌尖上輕輕舞動,令人完全忘掉市區嘅喧囂。法式龍蝦湯,你應該唔止要俾湯匙嘜,簡直要整碗都吞埋!再來就係焗紐西蘭羊架,由開始到尾,只能用粵語入面嘅「夾硬」嚟形容。羊架肉質鬆軟又唔羶。而家講返嗰隻焗波士頓龍蝦,肉真係咁滑咁鮮甜,一啖口感正!湊埋個黃芥末汁仲有少少辣辣地,引吓味仲兼夾。到尾聲,品過嘅細細杯咖啡都好啱呀!幫腔胃,朝早或者黑夜幾點飲都得其。同食晚餐嘅小伙伴嚟説嘅話,海薈就似係啲食材幽靈船長,帶你游走係味道嘅大洋中,收穫唔同嘅滋味寶藏。🐑🦞🥗