2017-05-01 370 瀏覽
旺角到處都係美食,行完街,經過呢度,都幾多人等位,一於試下,等左陣,好快就有位。呢度主打龍蝦菜式,我地當然唔會「倒行逆施」,一於龍虾龍到底(除左甜品)~湯之中龍蝦湯係我至愛,先嚟個法式干邑龍蝦湯 - 濃濃龍蝦味,過咸,但口感細滑。配上一條多士,好靚。呢度最出名係Kama龍蝦匯,有齊龍蝦包、烤蒜蓉牛油龍蝦半隻、龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬/飯。我哋都未叫,隔離枱已經嚟左鍋烏冬,香味四溢到我地都聞到,既然龍蝦匯都包埋,唔諗咁多,決定叫。一上枱已經擺好靚,好吸引。一籃子炸薯條,仲有埋炸蕃薯條,幾特別。龍蝦包 - 個包好大個,夾滿晒拆左殼嘅龍蝦肉,啖啖肉好滋味。烤蒜蓉牛油龍蝦半隻 - 肉質非常彈牙,仲有好多龍蝦膏。龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬 -  熱辣辣嘅湯底好鮮甜,烏冬彈牙,大碗而且足料。香脆炸雞翼配龍蝦芝士汁 - 一共有四隻雞翼都算大隻,炸到鬆脆的外層鋪左芝士碎,幾match幾好味。龍蝦芝士汁有火暖住,特別惹味。(個火經常熄,但侍應都不厭其煩幫我地點返著)個醬汁碗嘅直徑太短,雞翼唔可以打橫去點個醬料。建議餐廳俾隻細匙羮食客加啲汁,或者乾脆搵個大少少器皿。甜品有六款選擇,店員話都幾多人叫Apple C

法式干邑龍蝦湯
龍蝦包
烤蒜蓉牛油龍蝦半隻 - 肉質非常彈牙,仲有好多龍蝦膏
烤蒜蓉牛油龍蝦半隻
龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬/飯
香脆炸雞翼配龍蝦芝士汁 - 一共有四隻
香脆炸雞翼配龍蝦芝士汁
甜品有六款選擇,店員話都幾多人叫Apple Crumble,推介俾我地。好,試下先!
蘋果金寶用鐵PAN上枱,睇落唔係好大份,但食落就知份量十足。揀左曲奇味雪糕,放左幾粒大爆谷裝飾,仲淋上焦糖漿。
十分邪惡!
蘋果金寶
幸好佢用燕麥片代替牛油麵粉粒,減低油膩感。蘋果去皮切為片狀,再以無鹽牛油、玉桂粉、糖煮至焦糖色,再鋪滿盤底,用料十足。
溫馨提示: 呢度啲嘢食嚟得都算快,建議可以分開點,熱辣辣就更加好食~
法式干邑龍蝦湯
龍蝦包