餐廳: 一幻拉麵
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-11-27 253 瀏覽
2021年6月1號 下午3點25分已經係6月份啦,咁啱因為落過雨,天氣冇前幾日咁熱,反正諗住出去買野,今日就去試下尖沙咀既一幻拉麵。因為我到達既時候啱啱就係茶餐,所以就叫左個茶餐既招牌蝦湯拉麵,揀左鹽味幼麵,小食要竹筍飲品要無糖可樂。拉麵既配菜有粉紅粒狀品,叉燒一塊,有青蔥粒,半只糖心蛋。❓❓粉紅色粒狀第一眼睇落去我仲以為係蝦膏,但其實係紅薑絲味道嘅天婦羅碎,吸左蝦湯後有蝦湯既清甜,之後有紅薑絲既淡淡酸味,後勁帶返小小辣味,雖然畀湯浸淋咗,但味道幾特別。🍥🍥叉燒只有一塊,手掌大細而且係薄切,肥瘦適中,咬落不會硬,有豬肉味。🥚🥚糖心蛋偏熟,但有醬油既鹹香,唔會太鹹,還算可以。竹筍爽口,有帶清甜味,後勁少少鹹味,冇怪味唔硬。🥣🥣湯底有濃郁蝦味,夠鮮甜!🍜🍜麵身係中細麵,口感彈牙爽口。缺點方面,湯底比較多油,我叫既係鹽味湯底,但睇落去好似濃郁既豚骨湯咁;麵既話鹼水味都比較重;糖心蛋偏熟,我覺得哩幾方面可以改善下會比較好。😗😗😗尖沙咀既一幻係海港城入面,因為唔係經常去海港城,都揾左一陣先揾到。門面裝修都係以淺色木材為主,同大多商場店既裝修差唔多。店內到窗邊係一個長方形,大多數枱都係以吧檯為主
2021年6月1號 下午3點25分

拉麵既配菜有粉紅粒狀品,叉燒一塊,有青蔥粒,半只糖心蛋。

❓❓粉紅色粒狀第一眼睇落去我仲以為係蝦膏,
🥚🥚糖心蛋偏熟,但有醬油既鹹香,唔會太鹹,
還算可以。
竹筍爽口,有帶清甜味,
後勁少少鹹味,冇怪味唔硬。

🥣🥣湯底有濃郁蝦味,夠鮮甜!
🍜🍜麵身係中細麵,口感彈牙爽口。

門面裝修都係以淺色木材為主,同大多商場店既裝修差唔多。店內到窗邊係一個長方形,大多數枱都係以吧檯為主,有少量卡位提供。
店內有一邊吧檯係向海,氣氛既話係唔錯。

而價錢方面,我自己個人覺得偏貴,茶餐既麵量有100克,叉燒只有一塊,有小食同飲品跟餐價錢為$75(加一後),以茶餐黎計還可以,

但正價麵量有150克,叉燒有兩塊,其他配菜都一樣半只糖心蛋天婦羅碎青蔥,哩個麵要$88有啲貴。🤔🤔
付款方式除信用卡及現金以外,另外還接受八達通,微信支付,收到消費券後可以用八達通比錢啦!
招牌蝦湯拉麵