2023-12-24 120 瀏覽
跟朋友揪團嚟到呢一間,風評不錯嘅香鍋店,大家心思思想試下道地嘅辣。🌶️ 店員笑容滿面,雖然有少少等位,但其實都算幾快。落咗單,等唔耐嘅酸菜魚就送上檯。頭一啖湯頭真係「夠哂晒激」—胡椒嘅辣味夠晒勁,魚肉又嫩滑。啲酸菜經典得嚟唔係好搶鏡,只係質感有啲唔同,Mmm... 有啲新鮮感。自選香鍋就真係主角,中辣嘅底料「正喎」,唔會辣到喊,但夠嗆喉,嗰幾款配菜選擇,尤其係滑哋哋嘅豆皮,攞魂!😋 而個滷水肥腸和五花腩就「食落啖啖肉」,豐腴多汁,不過下次我會試下輕盈D嘅選擇,避免太乾。離唔開嘅,當然係個雖然叫作「涼拌」嘅土豆絲,爽口得嚟,蒜香掃過濃烈嘅香鍋辣度,平衡得宜。整體嚟講,這間香鍋店嘅食物真係「正宗得滯」,每次嚟我都有新驚喜。哦,記得帶班兄弟姊妹嚟,梗喺「開心滿足」嘅一餐!🍲