2021-07-22 149 瀏覽
居住沙田多年,酒樓好似賣少見少,有時想搵間高質少少嘅酒樓,可以坐得舒服啲、食物質素好啲,都好似有啲困難。吾係租約期滿結業了、就就要排等位等到懷疑人生。好彩突然想起石門嗰邊有間酒店,人流又不是太多,即刻上 Openrice 搵下,果然係石門《萬怡酒店》有間《譽宴·星海薈》,見佢原本有多間分店添。吾使猶豫一於趁住半日假期,同埋仔仔去嘆番杯茶,食番一盅兩件。好好彩,可能今日落大雨關係,午飯時間去到也不用等候便有位了。職員引領我到坐位上,檯面已經預好一盤熱水及夾,供客人洗杯碗。係疫情下呢個安排真係十分細心,讓客人食得安心又放心。除了基本點心選擇,仲有小菜,亦有午市商務套餐供應。當然亦有多款廚部小食添,真係花多眼亂。我哋只兩個人,吾想叫太多又食唔晒浪費食物,所以最後決定選擇幾款特色點心。呢款 「脆網蘿蔔絲腸粉」,腸粉皮滑滑厚薄均勻,中間夾著脆脆的蘿蔔絲,咬落又軟滑又鬆脆,真係好驚喜。重點係放咗一陣,之後再食嘅時候,腸粉仍保持內脆外軟,師傅手勢一流。第二款最愛係「木魚花汁燒茄子」,上檯時只見茄子面鋪上大大片木魚,配上燒汁,咬一口茄子燒得剛剛好,與燒汁十分夾。而且原來茄子面釀上了彈牙鮮味嘅蝦膠,好好
居住沙田多年,酒樓好似賣少見少
吾係租約期滿結業了、就就要排等位等到懷疑人生

好好彩,可能今日落大雨關係,午飯時間去到也不用等候便有位了

脆網蘿蔔絲腸粉

第二款最愛係「木魚花汁燒茄子」,上檯時只見茄子面鋪上大大片木魚,配上燒汁,咬一口茄子燒得剛剛好,與燒汁十分夾。而且原來茄子面釀上了彈牙鮮味嘅蝦膠,好好味呀

木魚花汁燒茄子

然後當然唔少飲茶必食嘅蝦餃啦
,呢度嘅蝦餃加有黑松露,所以係非一般蝦鉸。皮薄煙韌、餡料十足,配埋矜貴嘅黑松露,令到本來很出色嘅蝦餃更升華

黑松露蝦餃

仔仔就至愛「薑蔥蒸牛柏葉」、「南翔小籠包」同埋「北菇蟹柳棉花雞」。

「薑蔥蒸牛柏葉」,牛柏葉每條粗幼切得很均勻。味道調得剛好,放入幼細薑一齊蒸,牛柏葉爽口不靭,阿仔食到連汁都撈埋

薑蔥蒸牛柏葉

「北菇蟹柳棉花雞」,有好多魚肚超正。至於黃油雞就肉滑有雞味
。呢款傳統點心,都係我細個至愛

北菇蟹柳棉花雞

「南翔小籠包」皮薄餡靚,一定要配埋薑醋汁一起吃才好味,入口肉汁混合薑醋汁,十分滋味。

南翔小籠包

2021-07-20