2020-12-09 1014 瀏覽
有無人同我一樣鍾意冬天食雪糕?朋友見到K11 musea呢間純素雪糕店出左榴槤雪糕,躍躍欲試,去到見佢而家踩過界出埋湯品同輕食,就順便食埋正餐。小店主要做外賣,但疫情之下商場人流唔多,當日都有位堂食。店員好熱情介紹產品,值得一讚。🍽火龍果芒果軟雪糕原本想試佢地嘅牛油果抹茶雪糕,但原來週末先供應,就要左火龍果同芒果呢個非常igable嘅組合,雪糕筒嘅顏色仲有兩款顏色可以揀,味道就無乜分別。火龍果味不愧係黃牌,味道天然,仲食到果籽碎,呂宋芒味就清香同甜少少,質感似幼滑少少嘅雪葩。🍽貓山王榴槤雪糕麻麻地榴槤嘅我只係食左幾啖,榴槤味相當濃郁,受朋友讚賞,值得一提嘅係雪糕用燕麥奶製作,啱晒我呢啲有乳糖不耐症嘅人。🍽和風紫菜百頁豆腐淮山拌麵淮山麵麵質爽口,配菜就有車厘茄、蠶豆、菇、沙律菜同好彈口嘅百頁豆腐,配甜甜地嘅冷面汁麻醬。🍽牛油果燒烤醬素菜卷食唔到牛油果雪糕就食牛油果wrap,全部都係蔬菜非常健康,加左燒烤醬令味道無咁單調。☕️火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶呢杯簡直集合左我鍾意嘅材料,有別於膩滯嘅芝士奶蓋,呢度嘅奶蓋輕盈重豆味,而且混入左果仁碎好有咬口(如果餐廳提供粗飲管會更方便),茶底就係紅肉火龍

🍽火龍果芒果軟雪糕

🍽貓山王榴槤雪糕
貓山王榴槤雪糕

🍽和風紫菜百頁豆腐淮山拌麵
和風紫菜百頁豆腐淮山拌麵

🍽牛油果燒烤醬素菜卷
牛油果燒烤醬素菜卷

☕️火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶
呢杯簡直集合左我鍾意嘅材料,有別於膩滯嘅芝士奶蓋,呢度嘅奶蓋輕盈重豆味,而且混入左果仁碎好有咬口(如果餐廳提供粗飲管會更方便),茶底就係紅肉火龍果加杏仁奶同烏龍茶,火龍果味道相對較強,但都飲到茶香,唔錯。
火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶

☕️芒果熱情果紅茶
朋友就叫左清啲嘅水果茶,錫蘭紅茶底加酸酸甜甜芒果同熱情果,唔額外加糖都夠味,消滯之選。
芒果熱情果紅茶
貓山王榴槤雪糕