2024-03-29 68 瀏覽
網上睇過食評話呢間不錯,本身住喺附近,所以當晚同屋企人落街食飯經過,咁就不如入去試吓啦,本身冇預約, Walk in入去話可以食90分鐘,咁OK冇問題,入去時服務招呼不錯,茶水碗碟擺枱好好,但剛拿起菜單嘅時候,就已經開始催促我哋點菜,咁唯有快快手點住兩個菜先,但佢已經好似有啲唔開心就話淨係點兩個菜?跟住我話我點住先,之後我再點多兩個菜,合共點咗四個菜,分別係:滷水拼盤滷水鵝件蒜蓉蒸蟶皇潮州蠔餅滷水拼盤份量可以,每款有兩件至三件,當中都係有啲鵝腳頭尾或者鵝翼頭尾斬件。滷水鵝件就薄身骨多過肉,中間墊底芽菜就多,而且鵝肉仲好韌,好難咬開,同食評中人講嘅似乎有啲差距,唔知係唔係當晚人多呢?唔係熟客仔?所以被分薄咗?至於當中嘅蒜蓉蒸蟶皇係全晚最伏嘅一碟餸,收時價 $88 一隻,我哋一行三人所以叫咗三隻,上菜時見到嗰個聖子殼已經好細,之後只見到一大堆粉絲蒜蓉喺面,咁我撥開啲粉絲同蒜蓉後,終於搵到啲蟶子肉,啲蟶子肉大約殼嘅一半長度,而且好瘦,仲斷開一至兩截,真係未試過咁幼細嘅"蟶子皇",食落口好靭,一啲都唔似係新鮮嘅,似係急凍嘅,又或者已經放咗雪櫃好耐,粉絲同蒜蓉得嗰個鹹味同埋少少苦味,總之呢碟嘢就

滷水拼盤
滷水鵝件
蒜蓉蒸蟶皇
潮州蠔餅

至於當中嘅蒜蓉蒸蟶皇係全晚最伏嘅一碟餸,收時價 $88 一隻,我哋一行三人所以叫咗三隻,上菜時見到嗰個聖子殼已經好細,之後只見到一大堆粉絲蒜蓉喺面,咁我撥開啲粉絲同蒜蓉後,終於搵到啲蟶子肉,啲蟶子肉大約殼嘅一半長度,而且好瘦,仲斷開一至兩截,真係未試過咁幼細嘅"蟶子皇",食落口好靭,一啲都唔似係新鮮嘅,似係急凍嘅,又或者已經放咗雪櫃好耐,粉絲同蒜蓉得嗰個鹹味同埋少少苦味,總之呢碟嘢就真係伏。

全場唯一最讚嘅就係潮州蠔餅,呢碟蠔餅啲蠔仔真係粒粒脹卜卜,蠔仔份量多,而且個脆漿炸得好好食,呢個就真係呢間嘅必食之選。

當晚潮州蠔餅係最遲嚟,仲要係等我哋食晒頭三碟餸之後,佢收晒碟都仲未嚟到,咁啲侍應可能覺得點解我哋仲未埋單?不停行嚟行去眼望望咁,直至到我哋碟潮州蠔餅嚟咗之後先至再冇望落去,我都知道門口有人等緊,所以一食完就已經即刻埋單走,點知等咗好耐張單都未埋到俾我,啲侍應已經唔耐煩叫我自己去收銀問一問,咁我唯有自己去收銀度問啦,啲收銀又話番我,叫我坐喺度等單過嚟,我咪嬲嬲地同佢講,張單已經埋咗好耐都未到,係啲侍應叫我過嚟問㗎,佢先死死地氣問返個侍應係邊張枱張單,跟住個收銀同我講話從來冇接過話呢張枱埋單,咁我唔理啦,麻煩你而家同我埋咗張單先,我想走啊,唔想再嚟喇!
2024-03-23
  • 潮州蠔餅