2016-04-22 369 瀏覽
今晚,阿妹話想兩姊妹一齊去食ocio,佢話想食熔岩芝士豬肋骨意大利飯。去到餐廳出面等左5分鐘,侍應就叫我地入去。牆身有好有特式的裝飾品同畫;自然覺得間餐廳老闆好有藝術氣息。侍應好主動俾個餐牌我地:結果我地主菜叫左熔岩芝士豬肋骨飯、黑松露雜菌扁意粉,湯就叫左忌廉蘑菇湯;而甜品就叫左士多啤雪糕和抹茶雪糕。先講個湯,上面白色的忌廉,然後溝混佢;湯很好多菇,而且係蘑菇粒(相信手切) ;感覺好滿足,湯比較杰身;證明足料的選。飲落去好重菇味,而且好CREAMY。旁邊有塊麵包,個麵包唔係白麵包而係甘筍包,甘筍包好軟,軟到好似新鮮焗的蛋糕一樣。然後我就講下主菜:先講下熔岩芝士豬肋骨飯,;用煎PAN上呢個意大利飯,所以好熱,咁當然一定剛煮好先有呢個層次啦。芝士汁真係好似熔岩咁:遠處都聞到芝士味,豬肋骨用左bbq醬醃。肉質好淋而且肉汁仍然保留,到豬肋骨同醬汁夾埋,食落去酸酸甜甜。芝士汁好濃,食落去好重車打芝士味:小小咸,芝士味好濃郁。而飯的質感比較圓身,唔太硬亦唔太淋。黑松露雜菌扁意粉,有筍、紅椒、洋蔥、蘑菇等等……而主角黑松露滲透全碟的每一角落,臨食的時侯聞到好香的黑松露味;荀和紅椒食落去的時候很爽口,

忌廉蘑菇湯
熔岩芝士豬肋骨意大利飯
黑松露雜菌扁意粉,有筍、紅椒、洋蔥、蘑菇等等……而主角黑松露滲透全碟的每一角落,臨食的時侯聞到好香的黑松露味;荀和紅椒食落去的時候很爽口,除左食到筍和紅椒外仲有黑松露味;意粉的顏色金黃色,食落去無黏泣泣的感覺。
我選擇叫左士多啤梨雪糕,我食落去我會覺我佢係自家製的雪糕;因為自家製的雪糕食落無咁多人造糖味。食到士多啤梨味的果糖味。好天然的!
士多啤梨雪糕
2016-04-21
$180.5 (晚餐)
熔岩芝士豬肋骨意大利飯
士多啤梨雪糕