餐廳: 金記冰室 (黃大仙中心南館)
資訊:

2017-05-25 237 瀏覽
外母都喜歡食茶餐廳,之前食過銅鑼灣金記冰室佢都話好食,咁黃大仙商場開咗一間,所以約外母一齊去食下午茶。原來黃大仙金記有5款不同特色小食,點了冰鎭秋葵($28)同上上簽-串燒半打($38),還點了金記三文治($38)同地道鮮茄焗沙丹豬扒飯($52),一杯凍檸茶(跟餐+$3)及一杯凍西洋菜蜜($18)。冰鎭秋葵,炎炎夏日熱辣辣食完透心亮,冰凍爽口,沒有太多草青味,不錯。上上簽-串燒半打,只有鷄串燒可以點,鷄肉算嫩滑,不會過老,表面燒得香口,沾了沙爹汁更美味;是不是因為對面是黃大仙廟, 所以有此小食名?金記三文治,即是公司三文治,有鷄蛋、午餐肉、火腿、番茄、芝士、生菜等,已經烘底,一開四件,除生菜比較少食外,全部都喜歡食,金記三文治熱辣辣又美味,最後食了3/4件。地道鮮茄焗沙丹豬扒飯,其中一樣我喜歡的金記食物,已經做得不錯,鮮茄夠新鮮、加上焗到半溶的芝士,不會太酸,豬扒夠淋身,炒飯底又夠乾身。飲品繼續點較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅兇手凍「檸茶」,我當然唔怕死,呢杯飲料夠凍夠茶味,合格。凍西洋菜蜜,酸酸甜甜的,勝在夠凍。

冰鎮秋葵

上上簽-鷄串燒半打

金記三文治

地道鮮茄焗沙丹豬扒飯

凍檸茶

凍西洋菜蜜,酸酸甜甜的,勝在夠凍。

凍西洋菜蜜
2017-05-17