2018-04-20 107 瀏覽
港鐵荃灣站,係交通轉滙點,同事住新界,我住九龍,自然就荃灣搵食,方便散水Olive Cafe 係近南豐中心果邊,沿著商埸直通荃錦中心的行人天橋,Olive cafe 就喺係橋底了呢度旺中帶靜,確係幾好feel ,睇咁嘅格局以為好貴,望下餐牌一樣有set dinner, 飲品價錢亦都相當合理今日係weekday 餐廳都好旺下,眼見組合都係情侶檔,同事吹水團多,呢度真係收工聯誼一下嘅好地方頭盤一定要飲龍蝦湯,creamy 順滑,湯底濃厚前菜跟凱薩沙律亦係常規😍😍😍食Set dinner 可以升級,當然要食埋白汁煙肉焗蠔,一個set 嘅前菜已經咁豐富,所以我地決定唔點意粉、pizza 果D喇服務員推介我們可以試吓烤豬肋骨,呢個都係Olive Cafe 熱賣嘅菜式烤豬肋骨配大蝦、板薯條、雜菜沙律組合。豬肋骨肉質鬆軟,一排至少有5至6枝骨,啱曬大party 開心share 。👍👍👍德國蜜糖芥茉烤鹹豬手⭐⭐⭐⭐⭐呢個係我個人認為必點菜式,鹹豬手要做到皮脆一啲都唔簡單,確實係心機野,Order嘅時候店員咨詢過我哋要否切碎上火柴,我就揀咗原隻,因為預咗要比手機食先事實烤豬肋骨同鹹豬手都係送酒嘅絕配今日

龍蝦湯
頭盤一定要飲龍蝦湯,creamy 順滑,湯底濃厚
凱撒沙律
前菜跟凱薩沙律亦係常規😍😍😍

白汁煙肉焗蠔

烤豬肋骨
烤豬肋骨配大蝦、板薯條、雜菜沙律組合。

德國蜜糖芥末烤鹹豬手
德國蜜糖芥茉烤鹹豬手⭐⭐⭐⭐⭐

事實烤豬肋骨同鹹豬手都係送酒嘅絕配

花果茶
今日我嘅飯腳係位斯文靚女嘅OL ,窈窕淑女怕特飲肥又唔飲得酒,於是揀左了花果茶,靚靚茶具雅緻又高貴,小洋燭全程為花茶保溫,邊食邊渴好鬼浪漫💕
檸檬蛋糕
大部份女仕都係一樣,嗰頭講緊怕肥,最終都係會衰喺甜品手上,同事就抵頼係個甜品櫃引佢,係要吃過檸檬蛋糕才感覺餐飯食完

Olive Cafe 可說係動靜皆宜,既有咖啡店嘅格局,亦有去bar 嘅感覺, 飲品選擇非常之多,難怪weekday都咁旺場
龍蝦湯
凱撒沙律