2017-01-09 12368 瀏覽
又到左我生日既大日子喇,好開心今次男朋友訂了ATUM Restaurant,因為之前已經聽過ATUM Dessertaurant 既大名,所以自己都好想試下佢如詩如畫般既美食。位於K 11 既ATUM Restaurant地方唔算十分大,但裝橫充滿時尚感,而且座位與座位之間都分得開,空間感十足,整個環境好舒服。 前黎係餐包,佢分左兩款餐包,一款有提子一款冇,兩款都焗得好香脆,配埋牛油食落好香。 海鮮拼盤:當Waiter拎試黎既時候,我覺得佢真係似一件藝術品多過似一道菜,因為擺設得實在太有心思喇!至於味道方面,老實講,不過不失啦!讚既係生蠔配上清甜啫哩係,食法新穎,係另一種引出生蠔鮮味既食法。另外用海膽同鵝肝醬配薄脆片黎食,前者有鮮味,後者味道濃烈而同脆片匹配至於其他海鮮都尚算新鮮而且份量十足,不過味道偏淡,雖然佢既紅菜頭汁醃三文魚都係推介之一,但食落都係淡左點。炸甜番薯條 :呢款炸甜番薯條被我喻為可能係世上最好味既炸甜番薯之一,本身甜番薯條新鮮炸起好香脆,而且每一條都好甜,雖然佢表面有加糖,但食得出個陣係天然番薯甜味,而佢配既醬係甜甜地酸酸地既乳酪,絕對會令人食上癮。厚切花腩肉:花腩肉
又到左我生日既大日子喇,

好開心今次男朋友訂了ATUM Restaurant,

所以自己都好想試下佢如詩如畫般既美食。

但裝橫充滿時尚感,而且座位與座位之間都分得開,

空間感十足,整個環境好舒服。
前黎係餐包,

佢分左兩款餐包,一款有提子一款冇,

兩款都焗得好香脆,配埋牛油食落好香。
 海鮮拼盤:

因為擺設得實在太有心思喇!

至於味道方面,老實講,不過不失啦!

至於其他海鮮都尚算新鮮而且份量十足,不過味道偏淡,

雖然佢既紅菜頭汁醃三文魚都係推介之一,但食落都係淡左點。
海鮮拼盤
炸甜番薯條 :
呢款炸甜番薯條被我喻為可能係世上最好味既炸甜番薯之一,

本身甜番薯條新鮮炸起好香脆,而且每一條都好甜,

雖然佢表面有加糖,但食得出個陣係天然番薯甜味,

而佢配既醬係甜甜地酸酸地既乳酪,

絕對會令人食上癮。
炸甜番薯條
厚切花腩肉:

花腩肉肥瘦均勻,唔會好鞋,而且醃得好味,

連埋燒大蔥一齊食味道好香口,

風乾火腿脆片亦都好香脆,味道偏咸,原本要黎配薏米食就岩岩好,

但可惜佢既薏米今次失準了,偏咸,

所以好再配埋肉食就係太重口味喇!

不過我同Waitress 反應完之後,佢都有Say sorry同埋話整過,

不過當晚我同男朋友都唔太餓,所以就算了,

而佢地都好好咁Free左甜品俾我地。
厚切花腩肉
至於甜品呢 , 我就揀左紅桑子雪葩,紅葉頭朱古力蛋糕,

送到埋黎,又係另一幅畫,而且佢地仲好貼心咁寫左happy birthday。

紅葉頭朱古力蛋糕係好幼滑既mousse 蛋糕,60%既甜度岩晒我心意,

另外配埋酸酸地既紅桑子雪葩,味道即時變得好清新,係截而唔同既味道。
竹炭朱古力
Overall黎講,我會覺得黎Atum Restaurant食欣賞藝術同埋享受佢既服務既,

佢既食物都係贏係佢既外表上,

主食味道不過不失,甜品就十分出色,

所以下次我都想下午茶時間黎試多啲佢既甜品。
2017-01-07
海鮮拼盤