2018-11-27 254 瀏覽
食野係我快樂既泉源,辛勞工作左一整日,好需要找個地方享受晚餐,同朋友傾下計放鬆一下。尖沙咀Cafe唔算多,[樂園]是其中之一且擁有過百好評的Cafe,餐廳係商業大廈,環境清靜,裝修得好繽紛,仲有兩隻貓貓坐陣,同樓下人煙稠密既街道截然不同。連啲餐具都精心選擇過,好girly,女仔會好鐘意!碟上會送你兩粒mentos,一方面清洗下味蕾,二來食糖開心嘛,貼合到餐廳個名呢到主要食西餐,款式都幾多,見食評都有唔小人叫廚師發板,整得好靚!不過我同朋友都好肚餓,想叫飽肚啲既野佢仲有最新廚師推介既小食,入面有幾款,個薯餅望落好吸引,忍唔住要叫來到Cafe,飲品是重中之重,傾計必需要配一杯好喝既飲品!榛子朱古力(跟餐+$25)見天氣涼左想飲返啲熱野,暖下胃,所以我揀左榛子朱古力,貪榛子夠香。第一眼望杯朱古力果時覺得佢好淺色,應該會好淡,點知俾我想像完全唔同。飲落好濃朱古力味,再加左榛子既香,好好飲,鐘意佢帶少少苦,唔太甜。朋友睇相俾杯金莎雪冰(跟餐+$45)吸引左嘩杯野黎到係我俾佢吸引左,未飲過一杯沙冰高到咁,朋友未試我已經忍唔住搶左黎試面頭果層冰有微微朱古力味,本來有點失望,因為朱古力唔夠。點知好戲在

來到Cafe,飲品是重中之重,傾計必需要配一杯好喝既飲品!

榛子朱古力(跟餐+$25)
榛子朱古力

朋友睇相俾杯
金莎雪冰(跟餐+$45)吸引左
我愛金莎

面頭果層冰有微微朱古力味,本來有點失望,因為朱古力唔夠。點知好戲在後頭,飲到杯入面果到,個味濃好多,又係好香榛子味同朱古力味,飲到底係最濃最好味!

紅蟹忌廉薯餅($88)
紅蟹忌廉薯餅

有圖有真相!!隻貓貓好得意,隻碟心形好特別,啲花花好靚,成個擺盤都勁靚!個薯餅有三舊,佢係非一般既薯餅,個皮炸得好脆,薄薄地咁,入面係熱辣辣打到好綿滑既紅蟹忌廉,滑到一切開就流出黎,好香又甜甜地,加埋面頭既蟹子,鮮味得黎又唔漏!真係睇得又食得。

安格斯肉眼扒($218)
安格斯肉眼扒

餐廳用呢啲碟,感覺好grand,黑色配左啲醬汁貼埋小花,成件事真係好靚(又要講多次),未食都已經夠開心

個扒我地叫左7成熟,我就略嫌7成熟左少少,但朋友話好食,扒入面都仲有少少紅紅地。可能都係7成熟既關係,有啲硬,不過一咬落去入面仲有好多肉汁滲出黎,而且個扒唔會太肥,share食個份量岩岩好。本身佢配左兜醬,甜甜地咁,幾特別,但我鐘意原汁原味多啲,所以好少點。薯菜果到呢佢除左一舊舊薯角之外仲切左絲橋埋左拎去炸,一啲脆一啲林,有兩種口感。真有心思!

黑松露鵝肝意大利飯($188)
黑松露鵝肝意大利飯

我又要強調,呢間野啲擺盤真係值得一讚,鮮豔既顏色點綴,增加左我既食慾。呢碟飯好似係招牌菜,估唔到塊鵝肝咁厚,上面有一篤仔黑松露。黑松露太濃味喇,咁樣少少地就岩岩好用黎撈晒成兜飯,過多就會喧賓奪主。飯既質地都唔錯,忌廉令到飯夠黏同埋煮既時間恰到好處所以軟稔之餘又帶煙un,飯有少少味道,食落算淡,但連埋鵝肝既油香一齊食,一流

本來想試埋甜品,但我地實在太飽,最後放棄左。

呢到的確係「快樂園地」,食物賣相、味道、創意都非常出色!如果佈置方面再華麗一點就更好,咁先match到啲食物!