2022-05-18 230 瀏覽
呢間係我bookmark 🌟 左好耐但遲遲都未有機會試,今日終於有幸😍試到啦!餐廳環境好舒服,營造日式氣氛🇯🇵,有塌塌米。同埋有好多關於植物嘅小手作🌱🌿☘️🎍🪴晚餐日替定食係有指定前菜🥗+時令水果🍇+米飯🍚,然後每一個餐可配兩道時令配菜。今次一行3人就可以叫到6款試啦😆😆🍚米飯係用上日本珍珠米,入口煙韌,粒粒包滿🤤🤤🤤主食方面:🔥 🐟灸燒穴子山藥塔大家見到佢上枱時都嘩嘩嘩聲,因為廚師好有心機將穴子同山藥梅花間竹搭起,形成一層塔🗼。穴子無魚腥味,肉質肥美,表面已經見到穴子烤後分秘出黎嘅油份,口感非常澎湃😵佢嘅山藥乾爽易入口,仲伴隨著燒焦嘅香味😋🐔🥟唐揚雞皮餃子佢嘅雞皮唔算好肥,但質地非常煙韌有彈性,靚雞🐓是也,入面係豬肉餡料,唯獨唔夠多汁,不過配埋蛋黃醬個餃子係惹味嘅😆🐷🦴八丁味噌烤豬鞍扒味噌食得多,八丁味噌就第一次食呀!原來八丁味噌係來自岡崎城八丁,佢地嘅味噌同一般嘅唔同,唔用米糠,只用大豆和水、鹽釀成。所以塊豬鞍🐖入口時非常濃味,對於食清淡口味嘅朋友會有味蕾衝擊嘅效果!豬鞍肉質厚身嫩滑,廚師控製火喉犀利👍🏼唔會燒到肉質變乾更同時將味噌嘅汁鎖實,啖啖肉非常滿足😋🔥🫓金平牛蒡大板燒第一次食

🍚米飯係用上日本珍珠米,入口煙韌,粒粒包滿🤤🤤🤤

主食方面:

🔥 🐟灸燒穴子山藥塔

🐔🥟唐揚雞皮餃子

🐷🦴八丁味噌烤豬鞍扒

🔥🫓金平牛蒡大板燒
第一次食素嘅大板燒😚😚,佢嘅牛蒡無苦澀味,切成粒狀嘅牛蒡粒融入大板燒,容易入口之餘亦唔會有罪惡感!健康首選🤩

🐮🍲秋葵豆腐燉牛肉
佢嘅燉牛肉反而唔太特別,牛肉有少少過左火,做唔到鮮嫩嘅感覺。不過佢嘅豆腐係炸左再入湯,質感同味道會無咁單一。

🍢🍆鹽麴烤野菜串
呢個野菜串上枱時都覺得好靚,顏色豐富!野菜串帶有燒焦香味,伴上少少鹽係上面,食落口都無咁寡。經過高火燒嘅野菜都能夠保存自身嘅鮮甜同水份,好犀利😍😍😍

習作係一個好舒適同朋友傾偈嘅好地方,其實仲有好多野食,有甜品同酒揀,要揀定日子再黎😁😁😁
2022-05-15