2024-01-13 1014 瀏覽
今晚收工又去咗睇中醫,長沙灣荔枝角呢頭開咗個新嘅寵物友善商場,入邊都幾多特別嘢食。今晚揀咗呢間台式嘅嚟試吓,一入到嚟已經有一個寵物嘅打卡位,啱晒啲愛狗人士。順便一提佢呢度啲台式飲品都幾好飲,因為個茶底真係好清新,好香茶味。我哋每人嗌咗一個set,呢一個就兩個主食加一個冷盤,而每個套餐都會包埋一碗湯同埋味菜。而佢個湯係昆布蜆肉,所以好清甜。其中一個主食揀咗古早味坑肉,呢個真係超級入味,五花腩溫度夠晒腍,將啲汁撈埋嚟撈飯,真係好邪惡,但又超好食。另外一個係日式奶油燉菜,佢個味道似忌廉湯,加埋娃娃菜,其實個味道都幾夾。個冷盤嘅糖心蛋真係冇得輸,日本蛋本身已經夠晒甜,再加埋佢個糖心程度啱啱好,超正。另外一個set就有三個主菜,其實我覺得女仔嚟講應該兩個主菜就夠,因為我份量都真係好多。第一個主菜揀咗涼拌手撕雞,有少少辣辣地,因為加咗指天椒,不過因為手撕雞係用雞胸嘅關係,所以感覺雞肉比較老,但個調味係唔錯嘅。另一個係招牌腐乳鹽酥雞,不過我哋自己覺得佢個味道比較偏向似南乳,因為甜甜地。但係呢個鹽酥雞炸得好鬆脆,中間雞肉都仲係好滑好嫩,值得一試。最後一個係馬鈴薯燉牛肉,呢個就真係有啲失望,因為餐牌寫住

而佢個湯係昆布蜆肉,所以好清甜。

最後一個係馬鈴薯燉牛肉,呢個就真係有啲失望,因為餐牌寫住牛肉我哋以為係類似牛腩咁嘅部位,最後嚟到原來係肥牛,所以啲肉真係有啲老。不過值得一讚嘅係佢個馬鈴薯真係好入味,而且好甜。

以環境同食物質素嚟講,我覺得呢個價錢絕對物有所值,佢個空間都夠大,岩晒狗狗打卡。
2024-01-12