2019-01-07 767 瀏覽
台式飲品係香港已經遍地開花,估唔到台式餐廳係商場嘅佔有率都多左,好似呢間新開嘅台式餐廳不知不覺間係呢個廣場落地生根!隔離增設外賣飲品,唔堂食都可以幫襯番杯嘢飲呢度係採取自己去收銀處落單,之後店員會送上食物,食物選擇台灣傳統麵食/米飯/湯汁餃子/小食/飲品,價錢幾十蚊已有交易,相當抵食!雖然全場爆滿,但落單後唔駛等好耐,食物已分階段送上枱!紅燒腱心牛肉麵 ($58),湯底加$3可轉為特濃蕃茄湯,蕃茄味幾濃,甜中帶酸幾開胃!腱心牛肉厚薄度適中,煮得都幾入味同腍,而麵就煮得都腍身; 咬一口牛肉,加一啖麵再呷一口湯,簡簡單單易入口!加配小食係手拍小黃瓜 ($12),切成粒狀,配以惹味蒜粒及酸汁,相當醒神!湯飯系列本來想食士林胡椒豬肚湯定食,可惜賣晒,咁就轉呢客蟲草花杞子鷄湯飯 ($68)原鍋上夠晒熱辣辣,見到材料相當豐富,包括蟲草花,紅棗,木耳,娃娃菜及鷄件!  湯嘅味道相當鮮甜,飲幾口成身當堂有D發熱FEEL,感覺補身但味道相當唔錯!碗白飯相當大碗,飯粒上灑上少少白芝麻,入口增加香味!我就鍾情呢客涼拌黑醋茄子 ($12),餐單中有椒辣圖案,但食落又唔太覺有辣味,反而茄子先泡油再混以黑醋調味,

隔離增設外賣飲品,唔堂食都可以幫襯番杯嘢飲

雖然全場爆滿,但落單後唔駛等好耐,食物已分階段送上枱!

紅燒腱心牛肉麵

手拍小黃瓜

蟲草花杞子鷄湯飯

碗白飯相當大碗,飯粒上灑上少少白芝麻,入口增加香味!

我就鍾情呢客涼拌黑醋茄子 ($12),餐單中有椒辣圖案,但食落又唔太覺有辣味,反而茄子先泡油再混以黑醋調味,一啖一舊幾滋味!
涼拌黑醋茄子

見到隔離枱有客餃子,香味四散,原來係呢客現場煎餃子 ($28/4隻),個名幾搞鬼,當然叫返客!
現場煎餃子

煎至外皮有些少微燶,外皮咬落有D脆,入口熱辣辣,再咬入D入面餡料嘅肉汁流出黎,調味恰到好處,點少少醋食相當好味,誠意推介!

加$6可以配冷熱飲品,食得熱熱地,整番杯凍檸茶,茶味偏淡; 另外叫多杯熱咖啡,好大杯,咖啡味頗香濃,唔加糖都幾好飲!

呢度唔收加一服務費,幾十蚊套餐有小食又有飲品,份量相當對眼,唔怪之得門口等位人士咁多啦!
紅燒腱心牛肉麵
蟲草花杞子鷄湯飯