2019-05-14 182 瀏覽
今日做嘢經過深水埗鍾意食台灣野嘅我即刻去試一間台式嘅餐廳。先係叫咗一個鹽酥雞挑好排肉燥便當再加錢飲一個輕芝士岩鹽奶蓋抹茶再要加珍珠。因為我呢啲係特飲所以加嘅價錢好貴。先係講咗個主食先啦佢份量都好大份嘅,雞扒非常香脆,味道啱啱好,做到鹽酥嘅脆同埋嗰種椒鹽同埋小小辣嘅味道,係幾好嘅。咁肉燥就略為少。不得不提嘅係佢枱面上自家製嘅辣菜脯!我好欣賞佢係切得好夠碎方便送飯!而且重點係佢非常之夠辣好入味好惹味係非常之適合攞嚟送飯!即刻可以提升胃口提升食慾!個飲品個奶蓋都做得幾出色。都係嗰個標準奶蓋要夠厚身密度夠高,味道本身夠濃郁夠稠身。本身奶蓋味道要夠香濃,質地要做得夠張力啦。咁先至可以同下低主要嘅飲品分成兩個層次唔會三幾分鐘都唔夠就跌落去下低混和晒冇咗兩個口感。要兩層分明之後一齊飲嘅時候又可以融為一體先係至高無上。店內環境佈置恍如置身台灣有小台灣味道。不過可以改善嘅係價錢方面,係深水埗只係食一個午餐都要$80,就真係有啲昂貴。😭
鹽酥雞排肉燥便當
輕芝士岩鹽奶蓋抹茶再加珍珠