餐廳: Dazzling Cafe (The ONE)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2017-01-20 854 瀏覽
難得今日放假,賴生同屈小姐黎左尖沙咀試下呢間開左好耐既台灣過江龍Dazzling Cafe,次次去親都一條長人龍係出面等緊,趁今日放假去朝聖下先!今次好好彩,賴生同屈小姐被安排左坐係窗口位,仲有張兔仔櫈添,賴生梗係比屈小姐坐啦,襯佢丫麻,咁得意,乘機幫屈小姐影下靚靚相先😍😍😍!仲要呢,出面個景係清真寺同九龍公園,時不時會有一大班雀仔一齊飛起嫁!正!賴生今次賺啦!靚人配靚景,未食已經賺番晒咁經過屈小姐同賴生相議之後呢,我地就決定左叫2甜1咸做lunch,不過呢,呢間野要minimum 每人叫1杯野飲嫁考起左賴生同屈小姐⋯因爲賴生同屈小姐都好少飲甜野嫁!先介紹下咸點先:1)明太子義大利麵(4.5星)- 故名思義,呢碟係用明太子+忌廉整既意粉!份量唔算多,一個女仔食都可能差dd先夠飽肚,之但係要讚既係意大利粉既拿捏,煮得岩岩好,唔會淋,仲好彈口!加上佢加既明太子一D都唔慳皮,啖啖意粉都充滿明太子,滋味得黎仲帶些少少辣,幾惹味 如果佢份量多番啲就好啦!再黎就係甜品啦XD:2)五倍特濃抹茶紅豆窩夫 (4星)- 呢個係期間限定嫁! 所以我地就叫左黎試啦!份量都ok嫁,有4大塊心形窩夫,吉士crea

考起左賴生同屈小姐⋯
因爲賴生同屈小姐都好少飲甜野嫁!

先介紹下咸點先:

1)明太子義大利麵(4.5星)

如果佢份量多番啲就好啦!

再黎就係甜品啦XD:

2)五倍特濃抹茶紅豆窩夫 (4星)

- 呢個係期間限定嫁! 所以我地就叫左黎試啦!
份量都ok嫁,有4大塊心形窩夫,吉士cream,忌廉cream,仲有一大球抹茶雪糕同一粒抹茶macaroon!

- 抹茶macaroon劇甜⋯完全冇抹茶味,我地兩個都唔好

- 抹茶雪糕呢!就真係同個名一樣,5倍特濃,濃到得抹茶味,不過冇回甘,一入口就得個苦字⋯
愛濃抹茶味既我地食得到,但唔係咁好~

- 窩夫就可以讚一讚啦,外脆內軟,唯一一樣就係唔夠熱,如果佢夠熱就可以同雪糕做得冰火既效果,咁就perfect 啦!

3)黑色幽默蜜糖吐司 (4星)

- 好大個呀!成個方包盒夾住朱古力雪糕呀,士多啤梨呀同車厘子,叫既時候仲有軟硬度揀添,我地叫左酥脆既!

- 呢個包包食法係打開個包包入面會有6條麵包金磚,拎D吉士cream同朱古力雪糕塗上去,再配士多啤梨同車厘子食!一流!

- 朱古力甜度適中,配埋士多啤梨同車厘子既微酸就岩晒

- 不過就係唔夠醬塗埋5邊個包盒啦,因為得我地用晒黎食麵包磚!

- 中間啲酥脆麵包金磚加配料食值4.5星架!不過個包盒啲包就得一面係酥脆,加上唔夠醬既關係,我地都食唔哂 (好浪費呀
) 所以拉勻就比4星啦~

最後:就係我地最難諗既野飲啦:

4)四水果茶 (3.5星)

- 幾香,聞落好重果味,但飲落係茶味重而帶輕微果酸既,幾特別!

5)雲呢拿奶茶 (1星)<- 唔記得正名(係Special入面既)

- 好奇怪⋯似雲呢拿香同濃,但感覺同奶茶格格不入

- 凍左仲難飲,完全放棄

總結係:呢間野食野CP值較低,不過裝修、個景同野食都幾靚!

#甜品黑洞

#食甜品的樣子好迷人