原來呢間係台中夜市人氣甜品店,再加上位置開正係歌賦街(座銀街🤣),好多人食完拉麵行過隔離幫襯,岩岩開業已經要排大隊🙈抹茶燕世雪花盛盤 $95鋪頭其中一個主打係仙草冰,話係用嫩仙草冰磚打成打,筆起啖啖都拉絲😂不過食落仙草味又好似唔係太明顯,係拉絲果下同出面啲冰既質感有啲唔同🙈🥛仙草冰同燕麥奶蓋其實味道幾夾,奶蓋甜甜地同埋燕麥粒幾有咬口,只可惜奶蓋太少🙈撈晒嘅奶蓋同冰食之後,仲有一半偏淡既冰都未食完🙊🍵抹茶雪糕就唔係太大驚喜,正常發揮,一球好普通唔太甜但又冇乜真抹茶甘香味既雪糕🤣仙草冰底下面有薄薄一層仙草,口感幾好,比起出面其他鋪頭既仙草的確更加滑嘟嘟,同埋味道有少少回甘,唔會有太濃既糖水味👍🏻旁邊既盛盤有3粒芋圓,3粒薯圓🍠,小珍珠,紅豆🫘同紫米,芋圓同薯圓味道都係偏淡,口感實淨,唔係煙韌類果款,紅豆紫米甜少少,加埋一齊食甜度岩岩好👍🏻成間甜品出品都係偏清淡,其實都幾健康😂最念念不忘就係仙草,如果下次再黎食我應該會叫一碗果啲嫩仙草食,冰就試一次就夠🙈

抹茶燕世雪花盛盤 $95