2020-05-18 41 瀏覽
《食左當去左系列》疫情之後人人都無得去旅行,「好掛住台灣既食物成為左我每日既金句」,今日行去九龍城既AEON就去左八方台式麵屋,呢度就似台灣既小夜市,好多款既台式小食都可以係度搵到,都可以止一止旅行隱豐味牛肉麵套餐($58)再追加夜市花枝丸($15),餐飲就加左($12)轉飲珍珠奶茶~ 🍜牛肉麵既牛肉都幾多,淋身無筋,湯底微微辣,酸菜係另上,最正係半熟溏心蛋! 🍡花枝丸一共5粒,每一啖都係有花枝,不其然咁諗起淡水掃街既日子🥤珍珠奶茶絕對係第一代引入香港既台式飲表代表,呢度既奶茶夠滑身,茶味不算太濃,珍珠夠晒煙韌,夜晚飲都唔怕訓唔著!台灣小食豐味餐 ($60),揀左懷舊飄香滷飯,小食揀左師大香酥豬扒,餐飲加左($12)冷泡茶南投桂花烏龍🍚滷肉飯~豬肉肥瘦均勻,個汁有滿滿既醬油膏既味道,豬肉&汁既份夠晒餸一碗白飯🥩豬扒淋身不失香口,炸粉溥溥一層,再加上五香飯,無疑係台灣味道🥤冷泡茶南投桂烏龍~用透明樽上,放左大大烏龍茶包飲落就有淡淡桂花香,飲品沒有放糖,可以消滯解膩
《食左當去左系列》

豐味牛肉麵