2019-05-23 171 瀏覽
台灣美食一向係香港人所喜愛的,每道餸加上台灣二字必定吸引大量香港人前來品嘗,本人亦不為外。 今次嚟到尖沙咀嚐一嚐台灣美食。首先,呢間舖晚市不設有小籠包,只有午市,令我大失所望,但無阻我嘅心情去品嚐這間餐廳。總括嚟講呢間餐廳嘅嘢食不錯,沒有令我失望至極。麻油雞湯一個字正,雞味融入在湯裏,令到湯有雞味,雞有雞味,雖然用雞煲湯,但無令佢流失去原有嘅味道,亦保持鮮味。 平時一般飲雞湯都有一層油喺上面,令到大部分人都不敢放肆地飲, 但係這間的雞湯雖然都有一層油喺上面,但只有很少, 所以飲下去,嘴裏面唔會有層油,令你口腔油淋淋。蚵仔煎十分有台灣的味道,蛋唔會煎得太老,沾上辣汁, 令到蚵仔煎層次再昇華,令你無法抵抗。脆皮大腸十分有鮮味,外脆內嫩。擔仔麵正常發揮,但加上鹵肉之後,令到麵的味道有雙重口味,變化萬千。三杯雞一定要趁食,食到雞味嘅原汁原味 ,佢哋選擇用嘅雞唔會太肥唔,會太瘦。份量亦很多,不怕吃不飽,只怕吃不曬。總括嚟講,呢間餐廳保留咗台灣菜嘅味道,亦加入香港人嘅口味,所以部分食菜有少少微調,但不會令人有抗拒感覺,反而愛上,值得一嚐。
秘製麻油雞湯(半隻)

蚵仔煎

脆皮大腸

脆皮大腸十分有鮮味,外脆內嫩。
台南擔仔麵

三杯雞

秘製麻油雞湯(半隻)
蚵仔煎
脆皮大腸