2024-02-01 896 瀏覽
早幾日去MCL睇戲,見樓上開咗啲新舖,上去睇下有咩食,今次揀咗間叫梓沐村嘅舖,睇落好似好多野食😂揀咗一個為食之選$78同一個大食之選$88,分別係前者揀一個冷盤,兩個主食,後者揀三個主食,一個轉咗醬油蛋拌飯+$12,飲品揀咗輕芝士岩鹽奶蓋綠茶+$18,同一個招牌茉莉奶白+$18冷盤揀咗鰹魚花涼拌茄子,主食揀咗招牌腐乳鹽酥雞,醬燒黑豚肉,古早味炕肉+$8,秘製牛肋條$15,同大菜單上面無,但落單時見到嘅單骨芝麻雞翼,套餐包咗漬物同一碗蛤蝲湯蛤蝲湯清清地飲落順口,漬物有少少似欖菜,食落都幾好食。鰹魚花涼拌茄子味道係日式高湯嘅味,食落幾好食,好入味招牌腐乳鹽酥雞腐乳味比我想像中輕,但係食得出有腐乳嘅存在,而且雞肉好多汁,好食醬燒黑豚肉輕輕搽咗醬油,之後做炙燒,食落都唔錯,醬油味係輕輕禁帶過。而且做咗炙燒,聞落香好多古早味炕肉幾好食,食落有屋企味道😂係比較家常嘅味道,幾好食~秘製牛肋條牛肋條炆得軟腍,肉唔係好嚡,食落唔錯,蕃茄味道都好出單骨芝麻雞翼好食,不過同平時食到分別唔太大,只不過變咗做單骨輕芝士岩鹽奶蓋綠茶,招牌茉莉奶白,兩杯味道都唔錯,覺得最大分別係個底,綠茶茶感出少少,仲會飲到少少綠

蛤蝲湯清清地飲落順口,漬物有少少似欖菜,食落都幾好食。
鰹魚花涼拌茄子
味道係日式高湯嘅味,食落幾好食,好入味
招牌腐乳鹽酥雞
醬燒黑豚肉
古早味炕肉
幾好食,食落有屋企味道😂係比較家常嘅味道,幾好食~
秘製牛肋條
牛肋條炆得軟腍,肉唔係好嚡,食落唔錯,蕃茄味道都好出
單骨芝麻雞翼
好食,不過同平時食到分別唔太大,只不過變咗做單骨

輕芝士岩鹽奶蓋綠茶,招牌茉莉奶白,兩杯味道都唔錯,覺得最大分別係個底,綠茶茶感出少少,仲會飲到少少綠茶嘅清味,茉莉多咗個香氣
  • 招牌腐乳鹽酥雞