2022-11-30 62 瀏覽
餐廳名「八時」嘅由來係因為店家堅持長時熬煮陳年仙草乾8小時,以無鹼的方式製作,讓仙草本身釋放膠質凝結成凍,又天然又健康,與別不同,一直好想試。今次試咗打卡一流嘅抹茶燕世雪花盛盤,好出名既燒仙草盛盤,加上2杯飲品 - 白玉燕世仙奶茶(凍)以及圓仔紅豆紫米牛奶(熱)。抹茶燕世雪花盛盤用整塊仙草製成雪花冰,完全冇加糖水,雪花冰呈絲狀,口感軟綿綿,可以加埋花奶一齊食,雪花冰下面仲有凍仙草,口感煙韌,賣相同口感都一流👍🏻燒仙草盛盤一開始仙草係液體狀態,再慢慢凝結成凍,非常特別,食到仙草有種回甘嘅味道,咬落去煙韌又滑嫩,食完一啖會想再食😋。芋圓同理薯圓非常煙靭同比平時食到嘅大粒,咬落去食到少許芋頭同埋番薯嘅微粒,我哋最後加錢額外encore 芋圓。飲品白玉燕世仙奶茶入面嘅配料有白珍珠、仙草、燕麥顆粒,非常豐富有口感,煙靭天然無添加嘅白珍珠同埋滑嫩嘅仙草,加上燕麥顆粒有咬口,層次感豐富。圓仔紅豆紫米牛奶係一個好健康嘅選擇,同樣配搭豐富。

2022-11-29