經常路過,門口阿姐非常熱情,但今日先第一次食。行到門口已經係將近夜晚9點,門口阿姐仲喺度招呼客人入座。店內裝修同門面皆以淺色木料為主,配以黃色燈光,恰到好處。地板應該係有多年歷史。阿姐送來餐牌同落單用嘅紙筆。好快就決定嗌一份滷肉香酥排骨飯試試水。等候時未見有飛蟲曱甴之類,衛生條件唔錯。店內客人較多,等餐大概用時十五分鐘。應該係即叫即整,唔係流水線作業。餐來咗就先試吓炸豬排骨。新鮮熱辣,炸得啱啱好。外皮酥脆,內部多汁。豬排骨係甜口嘅,粉皮嘅味道仲有啲似菠蘿飛餅,真係好好味。食嘅時候諗起好多過往嘅美好回憶。炸豬排骨唔算係咩高級菜式,一般茶記,小食檔有,大酒家,日料店亦都有。自己都有時喺屋企自己整。但今次嘅水準真係遠超預期。可能係我今生今世食過嘅最好食嘅炸豬排骨。但就唔知算係個例定係日常。有待觀察。會再試多幾次。至於滷肉都幾好味,菜脯脆卜卜,滷蛋同生菜就係正常水準。亦有紅蘿蔔絲配餐。顏色都幾豐富。美中不足係茶水欠奉,要係有就更加好。
滷肉香酥排骨飯
題外話/補充資料: 呢間餐廳平日用餐高峰時段經常可見排隊人龍,但唔算太長。晚市無加一服務費。 應 OpenRice 要求所作聲明:有關餐廳或代理人并未提供任何用餐款待或試食優惠予本人。本人以餐牌正價付款,亦未曾在用餐過程中向店家表明本人將爲此寫網絡食評。本人僅對當日所食餐點質素作出評價,亦是第一次光顧該餐廳。不保證該餐廳後續出品均能達到此水準。各人口味偏好不同,本人所寫食評為個人主觀感受。希為留意。
2024-03-08