餐廳: 富山麵家
資訊:

呢排都好想食拉麵,唔知係咪因為covid之前(3年前)嘅呢段時間我係喺日本食緊拉麵…思鄉了🥹🥹所以喺等食某出名甜品之前,就去食附近嘅拉麵~🖤冠軍黑醬油拉麵 $90佢個湯底真係滿滿黑醬油味,最讚嘅係佢無乜味精味或者唔會過分油膩~同埋佢唔會太鹹!🤩拉麵條屬於粗身嘅麵質,比較彈牙同埋都有嚼勁,而且都無鹼水味~所以麵條都沾滿黑醬油湯底味嘅~而叉燒就係屬於薄切叉燒,肥瘦都均勻,又唔會太柴~💛黃金蟹糕牛奶沾麵 $95好重牛奶味同埋牛油味😳佢個牛奶味同牛油味加埋個湯底其實有少少似重牛油味嘅忌廉湯底~ 味道係夠味同埋夠香濃嘅~蟹膏其實都夠多,都好鮮甜~ 但係如果湯底係杰身少少會更好,因為咁樣啲麵會掛湯啲同埋建議可能用煲仔裝住啲湯會保溫少少,唔知點解有啲快凍🥲不過店員都好好人,肯幫我翻熱返🥰🧡串燒雞軟骨 $38串燒雞軟骨就正常發揮,都夠椒鹽味同埋炸得好乾爽香脆~🐔富山雞翼 $48個雞翼係最有驚喜🤩外皮唔係好油但係又唔係好乾~用咗日式醬油去燒真係香勁多,都幾濃味~肉質都夠嫩滑🥰💚凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15用左個士多啤梨樽裝住,係幾cute😍 而綠茶係屬於帶有甜味嗰種,啱哂鍾意飲甜嘢嘅你地😆啲碟都用左my me

🖤冠軍黑醬油拉麵 $90
冠軍黑醬油拉麵

而叉燒就係屬於薄切叉燒,肥瘦都均勻,又唔會太柴~

💛黃金蟹糕牛奶沾麵 $95
黃金蟹糕牛奶沾麵

🧡串燒雞軟骨 $38
富山雞翼

串燒雞軟骨就正常發揮,都夠椒鹽味同埋炸得好乾爽香脆~

🐔富山雞翼 $48

💚凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15

啲碟都用左my melody做主題,不禁令我諗起“Melody係巧女仔黎嫁”同埋”唔該你ya~” 強烈建議下次可以用kuromi做主題,因為我係kuromi派的🤣
2022-08-13
冠軍黑醬油拉麵