2016-11-14 602 瀏覽
放完大假後,回港後一切回復正常~好朋友的生日飯當然要慶祝啦,知道佢鐘意食甜品,佢想要去就腳既旺角區想了一會後,決定帶佢黎我之前食過一次也覺得唔錯的餐廳ocio上次來的時候是晚餐時間,今日來是中午2點,但意想不到的,都full house幸好我地快人一步,仲有一張2人檯,正 (唔使等)事隔大半年,menu都已經有少少唔同由於大家也想吃甜品,亦知道呢度的份量也偏大份,所以最後決定點一份set lunch加小食, 最後才點甜品, 咁就一次過滿足到幾個願望!呢度既set其實都包飲品, 不過見到可以加錢轉特飲,又可以加錢有額外小食,朋友又想要芝士薯條, 雞翼, 最後2份要哂ocio的all day是出名的, 所以set lunch都點了一份"奧斯精選早餐"另加$19轉咗特飲"玫瑰鮮奶" (朋友的)其他特飲還有以下的行到慶的我, 點了一杯雜果賓治, 很久沒飲, 突然很想來個童年回憶朋友的玫瑰鮮奶好香玫瑰味!!雜果賓治唔係用罐頭生果架, 又唔會話太甜雖然呢度既缺點係迫d,但食物好味又得意, 所以都願意帶朋友再來亦知道咁, 今次決定食完咸食,才點甜品, 咁就唔會一次過上菜,搞到張檯無哂位跟set的加$
放完大假後,回港後一切回復正常~

幸好我地快人一步,仲有一張2人檯,正 (唔使等)

事隔大半年,menu都已經有少少唔同

加小食, 最後才點甜品, 咁就一次過滿足到幾個願望!

朋友又想要芝士薯條, 雞翼, 最後2份要哂

另加$19轉咗特飲"玫瑰鮮奶" (朋友的)
其他特飲還有以下的

朋友的玫瑰鮮奶好香玫瑰味!!
玫瑰鮮奶
雜果賓治唔係用罐頭生果架, 又唔會話太甜
雜果賓治

跟set的加$39, 估唔到咁大碟囉

朋友仲以為只是在本身點的all day上轉了芝士薯條, 而不是整碟送上來

侍應端上後, 我們看傻了眼, 心想"我還要吃甜品的"

但佢既芝士香濃味道, 朋友竟吃了7成, 很利害!
芝士薯條
另外再加了$39 炸雞翼, 有5隻之多

熱辣辣新鮮即炸的雞翼, 很脆口, 還加上少許沙律菜伴碟,

細心的還附上黃色芥末醬,

通常跟餐額外加的小吃, 份量都可能是細份, 又或者做得很求其,

但呢度絕對唔係, 2碟額外加的小食都嚇破我們, 所以其後都很對不起廚師的用心, 因為實在吃不完
炸雞翼
奧斯精選早餐, wow....big breakfast, 幸好我倆只點一份來share

不過因為之前的2個小食已打爆左少少胃的quota, anyway唔想浪費, 邊食邊傾
奧斯精選早餐
很豐富的大早餐, 我最欣賞是流心炒蛋, 很多蛋汁, 很juicy

2個女生share一份都足夠!

因為一定要留肚來吃這裡的甜品
甜品系列都幾多選擇, 紫薯上回已試過, 今次緊係試下第二d啦

不過選擇權留番比朋友,心大心細既佢, 又想食抹茶系列, 又想試My Melody
最後朋友點了她喜愛的"My Melody士多啤梨雪山熱香餅"
粉紅色熱暖的熱香餅,唔係麥記的匾塌型, 而是有2層的, 就像蒸蛋榚的質感
My Melody士多口十雪山熱香餅
雖然耳朵收埋了, 不過造型都幾神似呀~
相機食先不少得, 但唔可以影得太多, 因為雪山會溶化

雪山即是那個雲尼拿雪榚球, 一啖熱暖的熱香餅, 加一啖雪榚, 很match!
好不願意要把Melody切開,中心的更軟棉棉, 暖食感到很窩心幸福的感覺
本身熱香餅已有少許士多啤梨味, 又唔會太甜, 覺得唔夠?! 可以加入伴隨的士多啤梨果醬一齊食

唔太甜, 反而帶少少酸味味, 又再開動我個甜品胃啦~
兩個人大滿足, 每人百幾蚊, 其實很抵!
2016-11-12
玫瑰鮮奶