2022-11-25 689 瀏覽
漁場台風(旺角)燒海蝦味豚骨拉面 $88 拉面送黎既時候,溫度微暖配菜有 叉燒 筍 紫菜 櫻花蝦先講拉面本身,拉面本身屬於偏硬少少,值得一讚,味道正常由於落單紙無得揀軟硬程度,所以師傅應該有佢預設左既準則叉燒方面,屬於較厚身既種類,偏瘦,味道一般,但一夾即散,而且無火灼/煙燻味,呢點要扣一扣分湯頭方面,豚骨湯底 + 蝦油 + 櫻花蝦,蝦味充足,為湯底帶來唔同既得風味,呢點有加分;由於本人食開重口味,所以落單既時候,醬汁既部分我揀左「大量」,味道略鹹,如果係習慣食得比較清淡既朋友仔,可以考慮係落單紙揀返 「普通」紫菜一小塊,係真係好細塊,而且軟身,個人感覺多此一舉,無乜誠意整體分數外相: 7/10口味: 7/10性價比: 7/10鰹魚味豚骨拉麵 $83配菜方面,櫻花蝦 改為 木魚絲湯頭本身 一樣以 豚骨湯 做底味道上 加入鰹魚粉,唔會話好食,或者難食但今日食到少許焦味,懷疑師傅今日失手呢個湯頭既做法其實好多拉面店都有做緊個人認為 木魚碎 雖然能夠 為拉面提供唔同口感但同時 同 先前既紫菜一樣作為配菜,不足以擔當一個”重要角色"如果要係 “魚介味”做取勝仍然有好大既進步空間由於 拉面 叉
漁場台風(旺角)

燒海蝦味豚骨拉面 $88

拉面送黎既時候,溫度微暖
配菜有 叉燒 筍 紫菜 櫻花蝦

先講拉面本身,拉面本身屬於偏硬少少,值得一讚,味道正常

由於落單紙無得揀軟硬程度,所以師傅應該有佢預設左既準則

整體分數
外相: 7/10
口味: 7/10
性價比: 7/10
燒海蝦味豚骨拉麵

鰹魚味豚骨拉麵 $83

配菜方面,櫻花蝦 改為 木魚絲
湯頭本身 一樣以 豚骨湯 做底
味道上 加入鰹魚粉,唔會話好食,或者難食
但今日食到少許焦味,懷疑師傅今日失手

呢個湯頭既做法
其實好多拉面店都有做緊
個人認為 木魚碎 雖然能夠 為拉面提供唔同口感
但同時 同 先前既紫菜一樣
作為配菜,不足以擔當一個”重要角色"
如果要係 “魚介味”做取勝

性價比: 7/10
鰹魚味豚骨拉麵

另外,值得一提既係
每張枱上面 有 七味粉 黑椒 同 水
水黎講,溫度只能講係 室溫偏凍少少
作為一間 午市 賣沾面 既餐廳
個人覺得 凍水一定要有
都希望餐廳 呢點可以留意下!!!

服務完善,職員友善
有點值得一提嘅係唔食荀/叉燒/蛋係可以轉其他嫁!

會唔會回頭食?
睇下會唔會經過啦!!!

📍旺角快富街39號建煌華廈地鋪

燒海蝦味豚骨拉麵